nummer van 15/07/2013 door

‘Mentira’ van Marcos Valle

De klassieke periode van Marcos Valle

Marcos Valle " Mentira " Live in Paris @ La Bellevilloise 2010

Tijdens de jaren zeventig kenden een hoop artiesten hun artistieke hoogtijdagen, denk maar aan Marvin Gayes What’s Going On? en Stevie Wonder met zijn klassieke periode tussen ’72 en ’76. Vaak waren het artiesten die al langer een succesvolle carrière hadden en hierdoor een zekere mate van vrijheid wisten af te dwingen. Dit gold voor bovenstaande soulzangers, maar ook buiten de V.S. gooiden artiesten het roer om, zoals de Braziliaan Marcos Valle.

edit-marcos_valle_-l.aValle was een talentvolle vent; dat werd iedereen snel duidelijk. Tijdens de gloriejaren van de bossa nova wisten de tieners Marcos en zijn broer Paulo Sergio al een aardig portfolio aan goed gesmaakte songs bij elkaar te pennen.[1] Het duurde dan ook niet lang of Odeon, een dochtermaatschappij van EMI, schoof Marcos een contract onder de neus. Bossa was hot en de twintigjarige blonde Marcos Valle was een god in eigen land. Tussen 1963 en 1969 reeg Marcos met zijn teksten schrijvende broer de successen aan elkaar.

Marcos Valle – ‘Samba de Verão’

Marcos Valle – Samba de verão

De populariteit van Valle beperkte zich niet tot de Braziliaanse landsgrenzen. Het duurde niet lang of hij toerde ook door Amerika, een reis die zijn ogen opende. Samenwerken met Amerikaanse jazzgiganten, maar vooral de confrontatie met de burgerrechtenstrijd hadden een enorme impact op Marcos Valle. Een nieuw decennium stond voor de deur toen de zanger terugkeerde naar Brazilië, er op gebrand op de militaire dictatuur die de dienst uitmaakte in het land het vuur aan de schenen te leggen. In de vier daaropvolgende jaren bracht Valle vier absolute klassiekers uit, albums waarop hij bossa combineerde met andere genres zoals soul en (psychedelische) rock en een kritisch, maar vooral een geëngageerd geluid liet horen.[2]

Op het titelloze album uit 1970 (ook The Bed Album genoemd omdat Valle op de hoes in een bed te zien is) en de opvolger Garra experimenteert Valle nog met mate, maar voor Vento Sul uit 1972 wilde hij verder gaan. Hij huurde wat hutjes in een klein vissersdorpje, waar hij twee maanden lang met zijn gezelschap verbleef. Niks doen, wat muziek spelen en op zoek gaan naar zichzelf. Meer niet. Marcos kwam er uiteindelijk achter dat hij een breuk wilde maken met het verleden. Toen hij later dat jaar de studio indook, liet hij de vaste sessie muzikanten waarmee hij jaren gewerkt had vallen om samen te kunnen werken met de progrockband O Terço.

Ook de opvolger Previsão do Tempo, waar het nummer van vandaag opstaat, werd een heel andere plaat. Psychedelische rock maakte plaats voor funky grooves die Valle uitstekend wist te vermengen met Braziliaanse samba en bossa nova. Previsão do Tempo werd dan ook al snel een favoriet onder de fans van de zanger. Dit jaar viert Marcos Valle zijn zeventigste verjaardag. Bovendien wordt zijn debuut album vijftig en het vierde album uit zijn succesvolle seventies veertig jaar. Light In The Attic Records bracht ter ere hiervan de vier genoemde albums heruit. Ideale muziek voor een mooie zomerdag zoals vandaag.

  1. [1]Bossa nova betekent nieuwe trend. Het is een mix van samba en jazz
  2. [2]Ook hier blijft de vergelijking met onder meer Wonder en Gaye opgaan.

Tags: , , , , , , , , , ,

-->