nummer van 11/07/2013 door

‘Scenes From An Italian Restaurant’ van Billy Joel

Met een glimlach herinneringen ophalen

Scenes From An Italian Restaurant-Billy Joel (lyrics)

Scenes From An Italian Restaurant’ is het verhaal over Brenda en Eddie. Ze vormen een populair koppeltje en zijn highschool sweethearts. Hun omgeving laten ze verbaasd achter zich als ze trouwen en ver boven hun stand gaan wonen. “Je bent te lui, Brenda”, waarschuwen vrienden haar. “Eddie, je kunt dit nooit betalen.” Toch gaan ze ervoor. Dure taptijtegels, een groot waterbed, exclusieve schilderijen aan de muur, alles. Eventjes wanen ze zich onaantastbaar, maar als de inhoud van de spaarpot vlug verdampt door hun levenswijze, ontstaan er wrijvingen. En dan is het snel over.

Vijf actes

The Stranger (1977) van Billy Joel waar 'Scene's...' op staat.

The Stranger (1977) van Billy Joel waar ‘Scene’s…’ op staat.

Zo turbulent als hun huwelijk is, is ook Billy Joels liedje. In vijf verschillende delen vertelt Joel het hele verhaal. Het nummer lijkt bijna een medley, zo schoksgewijs wisselt Joel tussen de gemoedstoestanden.

In de pianoballade-achtige intro vinden we Eddie jaren na deze hele geschiedenis weer in zijn favoriete (en die van Brenda) Italiaanse restaurantje uit zijn tienerjaren. Hij hoopt haar daar nog eens een keer te ontmoeten, zegt hij, “Any time you want”.

De intro eindigt in een melancholische saxofoonsolo. Deze mondt uit in ruwe break op 1:44. Tijd voor de tweede acte: het tempo van de muziek gaat omhoog, het is jazzy en poppy en melancholie maakt plaats voor bravoure. Eddie legt in twee coupletten uit dat het weer goed met hem gaat, dat hij getrouwd is en een goede baan heeft, en dat hij zich hun geschiedenis nog duidelijk voor de geest kan halen. Weer sluit een solo, deze keer op een clarinet, de acte af.

Het restaurant in Manhattan dat model stond voor het restaurant in dit liedje.

Het restaurant in Manhattan dat model stond voor het restaurant in dit liedje.

Herinneringen ophalen

In het derde en vierde deel doet een andere verteller dan Eddie het liefdesverhaal uit de doeken, dat ik bovenaan al heb beschreven. Een wilde saxofoonsolo – Joel schreeuwt vlak daarvoor  nog “Yeah, rock-‘n-roll” – verdeelt de twee delen in het huwelijk en de scheiding. Het had een ontzettend tragisch verhaal kunnen worden, maar zoals Eddie in het begin al vertelt: het gaat goed met hem. De verteller legt in het vierde ook nog eens uit dat al hun vrienden en familie er het volste vertrouwen in hebben dat Eddie en Brenda weer op hun voetjes terecht komen, ondanks hun op de klippen gelopen relatie. Vandaar dat Joels muziek die goede moed onderstreept.

Het vijfde en laatste deel is een reprise van de intro. Eddie zit in zijn favoriete restaurant, tevreden over zijn leven, maar hij zou toch graag nog eens een fles wijn of rosé drinken met Brenda. Geen berouw over gedane zaken, maar wel wat melancholie en nostalgie van het goede soort. Geen zwelgen in good old days, maar met een glimlach op je gezicht de herinnering aan vroeger ophalen.

Tags: , , , , , , , ,

-->