nummer van 08/07/2013 door

‘Stereo Freeze’ van The Stereos

Op ontdekking met Instagram

The Stereo's – Stereo Freeze

Het lijkt mogelijk geen voor de hand liggende bron, maar Instagram is de laatste maanden misschien wel de belangrijkste plek waar ik tegenwoordig “nieuwe” muziek (lees: oude dingen die ik nog niet kende) ontdek. Hashtaggewijs (#vinyl #vinyligclub #cratedigging #soul enzovoort) kom je al snel in contact met collega-platenverzamelaars die je doen beseffen dat a) er nog zoveel is dat je niet kent en b) je eigen collectie al bij al nog behoorlijk bescheiden is. Ik durf te stellen dat mijn wenslijstje zelden zo explosief toegenomen is dan in de periode waarin ik het sociale fotomedium ben gaan gebruiken.

stereo freezeGisteren kwam ik weer zo’n pareltje tegen, ‘Stereo Freeze’ van The Stereos, uitgebracht in 1967 op het onbekende Hyde Records uit Ohio.[1] The Stereos, ik had er nog nooit van gehoord, maar ‘Stereo Freeze’, dat zei me wel iets. De Jamaicaanse Hammondkoning Jackie Mittoo heeft een nummer met dezelfde naam en dat is een absolute knaller.

Jackie Mittoo – Stereo Freeze

‘Stereo Freeze’, wat mij betreft net zo’n knaller als zijn Jamaicaanse opvolger. Toch had de zanggroep er maar een bescheiden hitje mee. Ook de versie van Mittoo – maar twee jaar jonger – hielp de band niet aan meer naamsbekendheid. Sterker nog, de hulp van Mittoo kwam te laat, want tegen de tijd dat de Jamaicaan zijn versie uitbracht, waren de Amerikanen er al mee gekapt.

Dankjewel Instagramgebruiker jazzpublik voor deze tip. En onrechtstreeks ook dat je me er aan herinnerd hebt dat er zoveel leuke Jamaicaanse covers zijn van Amerikaanse soul- en funkliedjes. Een paar favorieten:

The Upsetters – ‘Popcorn’ (origineel: James Brown)

https://youtube.com/devicesupport

Ken Boothe – ‘Is It Because I’m Black? (origineel: Syl Johnson)

Ken Booth: Is it because I'm black

The Chosen Few – ‘Tears of a Clown’ (origineel: Smokey Robinson & The Miracles)

London Produccion the chosen few tears of a clown.

  1. [1]De YouTube-clip laat een versie op Cadet Records zien. Cadet bracht het nummer datzelfde jaar op de nationale markt.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

-->