nummer van 06/07/2013 door Gabriela van der Lans

‘Run That Body Down’ van Paul Simon

Paul heeft een goede dokter nodig

Paul Simon – Run that body down

Went to my doctor yesterday
She said I seem to be OK
She said: “Paul you better look around
How long you think that you can
Run that body down?
How many nights you think you can
Do what you been doin’
Who you foolin?”

Paul Simon, 1972. Het is Simons tweede plaat na de breuk met Art Garfunkel en het einde van de legendarische samenwerking is nu officieel. Naast experimenten met verschillende muzikale stijlen (‘Mother And Child Reunion’ neigt naar reggae, ‘Me And Julio Down By The Schoolyard’ is duidelijk latin) integreert Simon op deze plaat voor het eerst duidelijke autobiografische elementen in zijn liedjes. Paul is without his Art, en hij lijkt het nodig te hebben zichzelf bloot te geven.

Paul Simon, 1972

Paul Simon, 1972

Maar Paul is niet altijd even sterk. Hij leeft een snel leven, iedere avond op het podium, aan het werk, in het diepste van zijn ziel te graven naar de beste harmonieën, melodieën, teksten. Zijn dokter stelt hem gerust; er is niet écht iets mis met je Paul, maar hoe lang denk je dit spelletje nog te kunnen spelen? Open je ogen, op een gegeven moment zegt je lichaam “stop”.

Simons huwelijk lijdt er ook onder. Zacht vraagt zijn vrouw Peggy hem hier nog “Wat er mis is, lieve jongen”, maar een paar jaar later gaat Peg alsnog weg. “How many nights?” Niet veel. Simon is nog maar 30, maar de lange nachten op het podium hebben hun tol geëist.

Simons dokter laat de bezorgde Paul achter met vragen die uitnodigen tot zelfreflectie. Was hij in die tijd maar naar een andere dokter gegaan, bijvoorbeeld die van Harry Nilsson, dan had hij een concrete tip mee terug naar huis kunnen nemen: doe een beetje limoen in een kokosnoot, drink het op en bel me de volgende ochtend maar terug. Doen we.

Put The Lime In The Coconut – Harry Nilsson

Tags: , , , ,

-->