nummer van 02/07/2013 door

‘3:59am’ van John Moreland

Logica waar niets tegenin te brengen valt

Veel succes was John Moreland op muzikaal vlak nog niet gegund in zijn carrière. De singer-songwriter uit Tulsa, Oklahama begon zijn muzikale loopbaan in een paar lokale hardcore punkbands. In de jaren erna bleken vooral blues, rock en country zich als belangrijke invloeden te ontwikkelen en bracht hij met verschillende bands enkele albums uit. In een behoorlijk hoog tempo ook nog, maar dat heeft zich tot nu toe nog niet uitbetaald in hoge verkoopaantallen of een lijst vol uitverkochte shows. Zelfs een nummer onder de aftiteling van een aflevering van Sons Of Anarchy hielp daar niet bij. John Moreland zit er niet mee, hij kan muziek maken en dat is het enige dat volgens hem telt.

Toch zou zijn nieuwste album In The Throes daar wel eens verandering in kunnen brengen. Niet wat betreft dat muziek maken dan, maar wel qua impact die zijn release deze keer zal hebben. Na een flink aantal solo-optredens, besloot Moreland het op zijn nieuwste plaat namelijk maar eens wat rustiger aan te doen. Geen verstoppertje spelen achter een muur van distortion, maar met de billen bloot in tien nummers die een stuk ingetogener zijn van opzet. Twijfels, spijt en frustraties, gevoelens die allemaal openhartig aan bod komen op een manier die je tien nummers lang kippenvel bezorgt.

John Moreland

Alles klopt

Moreland heeft zijn muziek op In The Throes gestript van alle afleidingen die voorheen misschien nog wel eens beetje verhulden wat hij eigenlijk altijd al deed: steengoede nummers schrijven. Want hoewel Moreland beschikt over een fraai raspende stem en op zijn eigen onhandige wijze prima gitaar speelt, zit de meerwaarde toch vooral in de nummers als geheel.  Het klinkt niet als iets dat je nog nooit eerder gehoord hebt, maar tegelijkertijd is de manier waarop bij Moreland alles op zijn plek valt van een logica die je niet vaak tegenkomt. Noem het traditioneel, noem het authentiek, maar kloppen doet het in ieder geval, net als bij zijn grote inspiratiebronnen Townes Van Zandt en Steve Earle.

Ik kan zo nog wel een paar alinea’s wijden aan het proberen te doorgronden wat van In The Throes nou zo’n geweldige plaat maakt, maar uiteindelijk is dat in het geval van John Moreland vooral overbodig. De beste manier om je te laten overtuigen is dezelfde als bij mij het geval was: één keer luisteren en er voor vallen als een blok. En mocht dat met het nummer boven aan dit artikel nog niet helemaal zijn gelukt, dan moet onderstaande live versie van ‘God’s Medicine’ dat zeker alsnog doen.

John Moreland-"God's Medicine"

Tags: , , , , , , ,

-->