nummer van 01/07/2013 door

‘Desperation’ van Judith Hill

De lange weg naar voren

Judith Hill Performance at the 20 Feet from Stardom Premiere

In mijn kennissenkring zijn er maar weinig muziekliefhebbers die niet van een mooie muziekdocumentaire houden. Misschien is het wel inherent aan een bovengemiddelde interesse in muziek hebben. Ik hou er zelf in ieder geval ook ontzettend van. Het is zelfs mijn streven om hier elke week een docu-waardig verhaal neer te pennen. Als het zou kunnen, lijkt me het echt iets fantastisch om te maken, een documentaire. Ik heb me wel eens afgevraagd over welk album ik een Classic Albums-aflevering zou maken. Prachtige reeks is het, ook al heb ik vaak niks met de centraal gestelde platen, toch wil ik kijken. Maar nog meer hou ik van onverwachte verhalen, zoals in Standing In The Shadows Of Motown, waarin de jarenlange anonimiteit van The Funk Brothers centraal staat.[1]

Twee weken geleden kwam in Amerika een documentaire met een gelijkaardig underdogverhaal uit. Twenty Feet From Stardom vertelt, net zoals Standing In The Shadows, het verhaal van onbezongen helden van de popmuziek, de achtergrondzangers en hun poging de zes meter naar de rand van het podium te overbruggen.

Twenty Feet From Stardom Official Trailer 1 (2013) – Music Documentary HD

Voormalig platenbaas Gil Friesen vroeg zich tijdens een concert van Leonard Cohen af wie de achtergrondzangeressen waren en waarvan ze droomden. Een vraag werd een obsessie, niet over die specifieke dames, maar over the ladies in the back in het algemeen. In zijn zoektocht naar antwoorden belandde hij bij Morgan Neville, een bevriende documentaire maker. “What’s your take on it?” vroeg hij aan Friesen. “I don’t know, that’s your job,” was de duidelijke hint. Zonder een echte invalshoek te hebben, ging Neville op zoek. Een vijftigtal interviews later wist hij dat hij een fantastisch verhaal in handen had.[2]

Ik achtte het onmogelijk, maar achtergrondzangeres Claudia Lennear outshinet Tina Turner.

Ik achtte het onmogelijk, maar achtergrondzangeres Claudia Lennear (links) outshinet Tina Turner.

Ik kan en wil niet teveel vertellen over de inhoud van Twenty Feet From Stardom. Het lijkt me een verhaal dat je zelf moet ontdekken en dat heb ook ik nog niet gedaan. De stemmen van drie van de vier vrouwen kennen we ongetwijfeld allemaal wel. Alleen weten we het niet. Darlene Love ken je misschien van het Phil Spector-nummer ‘Wait Till My Bobby Gets Home’.[3] Je oog is mogelijk al wel eens gevallen op Claudia Lennear, de prachtige verschijning die voor het eerst achter Ike & Tina te zien was. En over Merry Clayton kon je op dit blog al eerder lezen. Ze zorgde voor een kippenvelmoment tijdens ‘Gimme Shelter’ van The Rolling Stones. Judith Hill is waarschijnlijk minder bekend (tenzij je naar de Amerikaanse versie van The Voice kijkt), maar ondanks een leeftijdsverschil van dertig jaar, is haar verhaal nagenoeg gelijk aan dat van haar voorgangers. Hoe dat verhaal dan juist gaat, daar hebben we nog even het raden naar, want Twenty Feet From Stardom komt pas 28 november in Nederland uit.

  1. [1]The Funk Brothers was de huisband van Motown. Ze speelden vanaf het prille begin mee op alle hits, maar werden pas voor het eerst vernoemd op Marvin Gayes What’s Going On?
  2. [2]In een interview met soul-sides.com vertelt de documentairemaker dat er wat hem betreft nog meerdere verhalen uit zijn research gehaald kunnen worden. De geschiedenis van artiesten als Darlene Love en The Waters zijn allebei een documentaire op zichzelf waard.
  3. [3] Of van haar rol als de vrouw van agent Murtaugh in Lethal Weapon.

Tags: , , , , , , , , ,

-->