https://youtube.com/devicesupport

Een sterke intro, Carly Simons zware, bijna makkelijke stem, en dan “You’re so vain, you probably think this song is about you”, een van de meest tegenstrijdige zinnen uit de popgschiedenis. Carly Simon schrijft een liedje over een ex en maakt diezelfde ex vervolgens voor ijdeltuit uit als hij – terecht – denkt dat het over hem gaat. Wat een arrogantie! Of niet? Tot op heden heeft Simon de ware identiteit achter de “you” nog niet bekend gemaakt aan het grote publiek, en misschien ook niet aan de ex in kwestie. Wie zijn de kandidaten?

Toen ‘You’re so vain’ in 1972 uit kwam, was iedereens eerste gok Mick Jagger, niet in de laatste plaats omdat hij in het achtergrondkoortje zingt (vanaf het tweede couplet te horen). Jagger zou een tijdje geobsedeerd zijn geweest door Simon, maar haar al snel hebben ingeruild voor vers bloed. Carly ontkende dat het Jagger was en sindsdien is iedereen namen gaan roepen: David Bowie, Warren Beaty, David Cassidy, Cat Stevens[1]De namen bleven komen, Carly bleef ontkennen. Ze moet al snel door hebben gekregen dat ze hier een meestergrap in handen had, want ze begon plagerig te strooien met vage hints; ‘You’re so vain’ zou over drie mannen gaan en niet één, de letters a, e en r zouden in de namen voorkomen, natuurlijk ging het nummer eigenlijk over haarzelf… De meest recente hint komt uit 2010: als je heel goed luistert, kun je de naam op de plaat horen, door Carly zelf ingefluisterd. Klinkt bijna als een geniale marketingtruc.

Carly SimonEen goede kandidaat voor de prijs is Dan Armstrong, een muzikant met wie Simon twee jaar lang een passionele relatie had. Volgens een boek dat in 2008 uitkwam over haar, Joni Mitchell en Carole King zou Simon de breuk met Armstrong nooit helemaal hebben verwerkt en meerdere malen gepoogd hebben weer toenadering te zoeken. Een hart dat een onbeantwoorde liefde moet accepteren kan inderdaad de auteur worden van wraakzuchtige ideeën. Bovendien komen de letters a, e en i alledrie in Armstrongs volledige naam voor (Dan is kort voor Daniel) en, zoals een van Simons ex-mannen beweert, is de man uit Carly’s liedjes geen grote bekendheid. Een Mick Jagger was Armstrong inderdaad niet. Tegelijkertijd was de gitarist en gitaarfabrikant allesbehalve bescheiden over zijn muzikale talent, wat weer rijmt met zijn zogenaamde ijdele karakter. Simon heeft Armstrongs naam niet bevestigd, noch ontkend.

In 1988 heeft Simon de waarheid verteld, aan één persoon. Als trotse inwoonster van Martha’s Vineyard (een eiland ten zuiden van Massachusetts) nam ze deel aan de Martha’s Vineyard Possible Dreams charity auction waarin ze de naam van de ‘you’ weg zou geven aan de hoogste bieder. Meneer Dick Ebersol (president van NBC Sports en een goede vriend van Simon) deed als laatste zijn veilingsbordje omhoog en won naast een optreden van Simon de zo goed geheim bewaarde naam. Simon fluisterde na het het ‘You’re so vain’ gezongen te hebben de naam van haar mysterieuze ex in Ebersols oor. Blijkbaar hebben zelfs de best bewaarde geheimen een prijs.

  1. [1]Warren Beaty zou Simon een bos bloemen naar Carly Simon hebben gestuurd na gehoord te hebben dat het liedje waarschijnlijk over hem ging. Volgens Carly is dat echter niet zo. Over vain gesproken…

Tags: , , , , , , , , ,

-->