nummer van 27/06/2013 door

‘Rubberband Man’ van The Spinners

Het meest pure plezier in zingen

Detroit Spinners – Rubberband Man

‘Rubberband Man’ uit 1976 is een van de laatste liedjes die leadzanger Philippé Wynne opneemt met The (Detroit) Spinners.[1] Een jaar later stapt hij uit de band om zich aan zijn solocarrière te wijden, maar het succes dat hij met de Spinners had, evenaart hij niet meer.

The Spinners rockin' the house.

The Spinners rockin’ the house.

In 1954 komt een groepje van vijf middelbare schoolvrienden uit een buitenwijk van Detroit bij elkaar om een zanggroep op te richten. Geïnspireerd door gospel en rhythm & blues beginnen de jongens – allemaal rond de 14, 15 jaar oud – te oefenen. Ze dopen de groep The Domingoes. Maar als de band een paar jaar later serieuzer wordt, verandert de naam in 1961 in The Spinners. Dat jaar debuteert The Spinners ook in de hitparades met ‘That’s What Girls Are Made For’ (met een hele jonge Marvin Gaye op drums). De jaren daarna gaat het de band voor de wind: plaatjes op Motown, meer hits en mooie optredens. Maar rond 1966 stokt het succes. In die jaren daarna blijven ze in dienst van Motown, maar dan als chauffeur of manager voor andere bands. Totdat in 1970 Stevie Wonder de jongens uit het slop trekt en ze aan enkele hits helpt. Snel daarna verhuist The Spinners naar Atlantic Records (op aanraden van Aretha Franklin). Een van de leden kan helaas niet onder zijn contractuele verplichtingen met Motown uitkomen en blijft dus bij het label. Maar hij prijst zijn neefje Philippé Wynne aan als een goede opvolger, en zo komt Wynne bij de band.

James Brown

Philippé Wynne komt niet onbeslagen ten ijs. Hij zingt eind jaren zestig in de band van James Brown en tourt door Europa met een band uit Liberia, Afro Kings. Met Wynne als leadzanger kent The Spinners zijn hitjaren in de jaren zeventig met tal van hits. ‘Then Came You’ (een samenwerking met Dionne Warwick) wordt zelfs een nummer één-hit in 1974 in de Verenigde Staten. Nummer één-hits zijn altijd lastig te overtreffen, maar ‘Rubberband Man’ eindigt twee jaar later op de tweede plek, weer een monsterhit.

Happiness Is Being With The Spinners (1976)

Happiness Is Being With The Spinners (1976)

‘Rubberband Man’ staat op het album Happiness Is Being With The Spinners (1976). Het is de zevende studioplaat van de band, maar ook het laatste album dat een hoge plek in de soul- en r&b-hitlijsten weet te scoren. ‘Rubberband Man’ is een dik zeven minuten durende stamper waarop het maar moeilijk stil is blijven staan. Het begint al met het funky en ophitsende ritme. De piano en de strijkers die iets later invallen, geven het een wat gelikte toets, maar bouwen lekker op naar het moment dat Wynne invalt.

En dan begint Wynne zijn vocale zegetocht door het nummer. Hij gromt, schreeuwt, kreunt en zijn stem klinkt als elastiek. De refreintjes, waarin de andere vier Spinners het prachtige koortje verzorgen, zijn een van de mooiere voorbeelden van de call & response uit de soul. En dan de improvisatie van Wynne over de verschillende “do, do, do, do”’s die het nummer rijk is. Schitterend. Het is zeven minuten van het meest pure plezier in zingen dat je hier hoort.

The Spinners met onder in het midden Philippé Wynne en links boven Bobby Smith.

The Spinners met onder in het midden Philippé Wynne en linksboven Bobby Smith.

Achttien zangers

The Spinners bestaan nog steeds, hoewel er van de originele leden nog maar eentje leeft. Sinds de oprichting heeft de band maar liefst achttien verschillende zangers gekend. Zou dat een record zijn, ook al is het een vocal group die altijd optrad met vier of vijf zangers? Van al die zangers is inmiddels de helft overleden. In maart dit jaar was het de beurt aan een van de oprichters en tevens een van de leadzangers, Bobby Smith. Ik wil hem niet uitvlakken en het succes in de jaren zeventig enkel toeschrijven aan Wynne. Smith was allesbepalend voor dat succes van de band en zong de lead bijvoorbeeld op de nummer één-hit, ‘Then Came You’, die samenwerking met Dionne Warwick.

Ook Philippé Wynne is niet langer onder ons. Hij sterft in 1984 in het harnas op 43-jarige leeftijd. Tijdens een optreden in een nachtclub in Oakland krijgt hij een hartaanval. Tragisch en veel te jong natuurlijk. Maar met zijn korte leven heeft hij ons wel verrijkt met een schitterend nummer als ‘Rubberband Man’. Dat moet je vieren, zoals Wynne in dit liedje de muziek viert.

  1. [1]Om niet in verwarring te raken met The Spinners uit Dublin, voegde de band uit Detroit vaak de stadsnaam toe aan de bandnaam.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

-->