nummer van 19/06/2013 door

‘Hard Sun’ van Indio

Hoe een verdwaalde hit de bewoonde wereld terugvond

Indio – Hard Sun

Eddie Vedder - Into The WildToen Sean Penn naar een geschikte muzikant zocht om de soundtrack voor zijn nieuwste film Into The Wild (2007) te componeren, hoefde hij niet lang na te denken. Pearl Jam-frontman Eddie Vedder had al tweemaal een succesvolle bijdrage geleverd aan films waarin Penn speelde, te weten twee nummers voor de soundtrack van Dead Man Walking (1995) en een cover van het Beatlesnummer ‘You’ve Got To Hide Your Love Away’ voor I Am Sam (2001). En dus kreeg Vedder alle vrijheid om een soundtrack te schrijven bij een film die enigszins buiten zijn comfort zone viel. Het tempo van Into The Wild is rustig, bijna mediterend.  Het prachtig verfilmde verhaal van een jongen die wegloopt van huis om door Amerika te zwerven en uiteindelijk tevergeefs helemaal in zijn eentje probeert te overleven in de wildernis van Alaska voelt heel anders aan dan het stevige werk van Pearl Jam. En hoewel Vedders rockband ook niet vreemd is met aangrijpende verhalen zoals die van deze film (luister eens naar ‘Jeremy’), moest hij het voor dit verhaal meer in de folky kant zoeken. Het resultaat was verbluffend. De soundtrack van Into The Wild, die uiteindelijk zelfs de basis zou worden voor Vedders eerste soloplaat, is een zeldzaam bescheiden werk, dat de toon van de film niet beter had kunnen ondersteunen. Met subtiele, ingehouden liedjes forceert Vedder zich nergens op de voorgrond, maar is hij toch altijd onmiskenbaar aanwezig. Hoe hij dit heeft bereikt? Zelf weet hij het niet meer. Hij bekeek de film zonder geluid, bedacht er muziek bij, en was bijna direct klaar om de studio in te duiken. Vanaf dat moment is alles een grote waas:

I’d just sit in the chair, and they’d hand me a fretless bass, and they’d hand me a mandolin, and they’d take a second to do the rough mix, and then I’d write the vocal, and it was just quick. It was like I kinda went into some weird space for a week or two, and then I woke up out of this daze, and it was done. I don’t really remember it.

Hit

Een opvallende uitzondering op de bescheidenheid van de soundtrack is ‘Hard Sun’, dé hit van het album. Het bevat een dijk van een meezingrefrein, bombastische, galmende percussie en dito achtergrondkoren. Iedereen die Into The Wild als achtergrondmuziek draait en al bijna vergeten is dat het album zachtjes door zijn kamer waait, veert altijd even op bij het horen van ‘Hard Sun’. Tijdens het eerste couplet nestelt de muziek zich vredig in je hoofd, laat je even acclimatiseren, om je vervolgens met het eerste refrein oorverdovend bewust te maken van haar aanwezigheid. Niet meezingen is geen optie.

https://youtube.com/devicesupport

Cover

Wat maakt ‘Hard Sun’ nou zo anders dan de rest van de plaat? Het antwoord is simpel: het is het enige nummer dat Vedder niet zelf schreef. De Canadese singer-songwriter Gordon Peterson bracht het liedje onder de naam Indio uit op zijn enige album, Big Harvest in 1989. Zijn versie van ‘Hard Sun’ klinkt nagenoeg identiek aan die van Vedder (iets meer ingetogen) en was ook toen al een echte hit, alleen overschreed de populariteit de landsgrenzen van Canada helaas niet. Vervolgsingles flopten steeds erger en Peterson werd al snel weer vergeten.

Sindsdien gaat de man ietwat verbitterd door het leven: in december 2009 sleepte hij Vedder voor de rechter omdat deze de tekst van ‘Hard Sun’ had aangepast zonder de toestemming van de auteur. Helaas voor Peterson was die toestemming al lang gegeven door een andere rechthebbende, namelijk platenmaatschappij Universal, en kreeg hij van de rechter ongelijk. Schrale troost:  dankzij het succes van Vedders soundtrack zal ‘Hard Sun’ dit keer veel minder snel vergeten worden dan eind jaren 80, en de man kan in ieder geval rekenen op een aardig zakcentje aan royalties. De verdwaalde hit vond de bewoonde wereld terug; Into The Wild leert ons dat het veel slechter had kunnen aflopen.

Tags: , , , , , , , ,

-->