nummer van 15/06/2013 door

‘Marie’s the name (his latest flame)’ van Elvis Presley

Het overkomt de beste mannen

Elvis Presley-(Marie's The Name) His Latest Flame.

Sommige mensen zijn van mening dat er maar twee categorieën liedjes zijn: liedjes over wanneer het goed gaat in de liefde en liedjes over wanneer het slecht gaat. Waar of niet waar? Misschien kunnen we op z’n minst stellen dat er subcategorieën zijn die niet onder de noemers ‘goed’ of ‘slecht’ vallen. Zoals Elvis’ ‘Marie’s the name (of his latest flame)’ hierboven; een afsplitsing van de categorie ‘slecht’ waarin mannen het moment beschrijven waarop ze er achter komen dat ze bedrogen worden. De subcategorie lijkt in ieder geval al een aantal representanten te hebben. Want bedrogen door het meisje; het kan de beste overkomen.

Elvis komt achter de leugen als een oude vriend langskomt en hem over zijn nieuwe verovering vertelt, niet wetende dat hij het allerslechtste publiek heeft uitgekozen om zijn enthousiasme aan te uiten: the King moet op zijn lip bijten om geen traan te laten vallen als hij eenmaal begrijpt dat de latest flame niemand minder is dan het meisje dat gisteren nog in zijn eigen armen lag en hem haar eeuwige liefde zwoor. Damn you world, waarom op deze manier! Een troost voor de jonge rockgod: hij is niet alleen.

The Beatles – "No Reply"

John Lennon hoort het niet van een ander, maar moet met eigen ogen zien dat zijn vriendin een ander heeft. Een echte verrassing kon het niet zijn, want ze nam al niet meer op als hij belde en als hij langskwam deed ze deur ook niet open. “I nearly died, I nearly died, ‘caus you walked hand in hand, with another man, in my place.” Zijn plek is ingepikt. Lennon heeft nog maar één kaart te spelen: die van schuld. Het hartverscheurende “If I were you, I’d realize that I, loved you more, then any other guy” is het trieste dreigement van een man die ten einde raad is.

Serge gainsbourg- Le Talkie-Walkie

In Gainsbourgs geval is het een walkie-talkie die het vreemdgaan van zijn vriendin onthult; het voorwerp, door les amoureux aangeschaft om elkaar op ieder moment van de dag lieve woorden toe te kunnen fluisteren (dit is nog de pre-mobiel tijd, uiteraard), wordt op een middag aangelaten op het nachtkastje naast het bed van zijn meisje. Serge schakelt op een eenzaam moment in en hoort dat er deze keer twee mensen aan de andere kant van de ‘lijn’ zitten in plaats van één. Het enige dat hij in zijn verdriet nog kan zeggen is dat hij niemand toewenst wat hem is overkomen. Die wens komt voor het volgende slachtoffer niet uit.

How Long Has This Been Going On

Chet Baker, in zijn muziek een hopeloze romanticus en in het echte leven de man die zelf veel meisjes aan het huilen maakte, is in ‘How long has this been going on’ zelf de gedupeerde. “I know how Columbus felt, finding out another world” – Chet komt erachter dat hij al een lange tijd bedrogen wordt en dat hij nu in een nieuwe wereld moet leven waarin hij niet meer harmonieus samen is met zijn misses. “Kiss me once and then again, what a duts I was before. What a break, for heavens sake…” Bedrogen en bespot; de man voelt zich belachelijk gemaakt. In zijn geval kan het goed zoete wraak geweest zijn.

Marvin Gaye – Heard It Through The Grapevine (Live at Montreux)

Als laatste misschien wel de bekendste in het genre: ‘Heard it through the grapevine’. In deze live-opname krijgt Marvin Gaye een telefoontje van een vriend die het trieste nieuws brengt dat hij Gaye’s meisje met iemand anders een motel binnen zag lopen. “Oooh, I bet you wonder how I knew,” zingt Marvin alsof hij haar ondanks de onverwachte klap alsnog een stap voor wil kunnen zijn. Alsof dat de pijn wegneemt. En dan zegt hij iets waar alle bovenstaande heren het grondig eens mee zullen zijn: “Now you should’ve told me yourself, that you love someone else.” Hij heeft gelijk.

Tags: , , , , , , ,

-->