nummer van 12/06/2013 door

‘Wild In The Streets’ van Garland Jeffreys

Het onbedoelde skate-anthem

WILD IN THE STREETS – GARLAND JEFFREYS ♫♫♫♫♫♫♫♫

Toen Garland Jeffreys ‘Wild In The Streets’ schreef, was hij niet in het bijzonder geïnteresseerd in het creëren van een geuzenlied voor wilde westerse jongeren. We schrijven 1973. Jeffreys leest een bericht in de krant over de verkrachting en moord van een tiener in The Bronx, en grijpt direct naar zijn pen. De chaos en waanzin die op dat moment in de straten van New York heerst moet eens goed beschreven worden. In eerste instantie een macaber lied, niet iets om uit volle borst mee te zingen.

We got a gang called “Shady”
And a midnight lady
And two transvestites
To beat the band
You better not touch us
You best believe us
Your teenage Johnny’s
Gonna be a man
Runnin’ wild in the streets

Jefrreys liet ‘Wild In The Streets’ weg op zijn ongetitelde debuutalbum. Platenmaatschappij Atlantic Records vond het echter te goed om in de prullenbak te gooien, dus werd het pardoes Jeffreys nieuwe single. Aanvankelijk deed het nummer niet bijzonder veel stof opwaaien, maar tijdens de jaren die volgden gebeurde juist datgene wat Jeffreys niet direct had gewild: het geëngageerd bedoelde lied werd een favoriet onder de losgeslagen, hedonistische pubers van Amerika. Toen de Californische punkband Circle Jerks, met ex-Black Flag frontman Keith Morris als zanger, het nummer in 1979 coverde, werd het een instant hit in de skateboardscene. Dat is het altijd gebleven.

Circle Jerks – Wild In The Streets (1982) (FULL ALBUM)

Covers

‘Wild In The Streets’ in de uitvoering van de Circle Jerks is een rauwe hardcorepunktrack die de broeierige tekst van nog betere muzikale energie voorziet dan het origineel. De band was zo trots op hun vondst dat ze hun gehele tweede album naar de cover hebben vernoemd. Toch prefereer ik de subtiele aanpak van Jeffreys regelmatig. De akoestische riff in de intro verraadt meteen al dat je met een klassieker te maken hebt. En hoewel de expressie van Jeffreys af en toe net iets teveel aan Mick Jagger doet denken, is zijn zanglijn onweerstaanbaar. Eigenlijk zou er een versie moeten komen die de energie van de Circle Jerks combineert met de melodieën van Jeffreys. Helaas redden coverpogingen van andere bands (en dat zijn er veel!) dit niet en neigen zij altijd teveel naar ietwat softe rock n’ roll enerzijds, of knalharde punk anderzijds.

Garland Jeffreys

Gelukkig voor  Jeffreys hoeft hij niet  louter de boeken in te gaan als de man die per ongeluk de originele versie van een populair skate-anthem schreef. Vier jaar na ‘Wild In The Streets’ was daar ‘Matador’, een evergreen die een half jaar geleden nog onderwerp was van één van de Top 2000 A GoGo-documentaires van Leo Blokhuis. Daarna experimenteerde de zanger veel met verschillende geluiden, om pas in de jaren 90 weer een grote hit te scoren. Kennen we allemaal ‘Hail Hail Rock N’ Roll’ nog?

"Hail Hail Rock 'N' Roll" LIVE – Garland Jeffreys ♫♫♫♫♫♫♫♫

Tags: , , , ,

-->