nummer van 11/06/2013 door

‘Black History Month’ van Death From Above 1979

De uitzondering op de regel

Death From Above 1979 – Black History Month (Official Video)

Bands genoeg die vinden dat ze het met z’n tweeën wel afkunnen. Na The White Stripes was er zowaar zelfs iets van een trend te bespeuren van duo’s die samen wat rammelende rockliedjes ten gehore brachten. Veel heeft het me echter nooit kunnen bekoren. Vaak zitten de nummers nog best aardig in elkaar, maar blijft het door de bezetting naar mijn smaak vaak veel te minimaal aangekleed. Dat kun je compenseren met een boel energie, maar ook dat laten veel bands met een dergelijke samenstelling gek genoeg vaak achterwege. Gelukkig heeft elke regel zijn uitzondering, zo ook mijn zelfbedachte regel dat tweemansformaties het nooit halen bij bands met een volledige bezetting.

Die uitzondering heet Death From Above 1979 en wordt mijns inziens nog altijd wat te veel geassocieerd met de dance-punk hype van een kleine tien jaar geleden. Bands als LCD Soundsystem, The Rapture en !!! zorgden voor een heropleving van het geluid waar Talkings Heads, Devo en Television ooit de basis voor legden. De scherpe randjes waren er echter wel grotendeels af, waarbij de nadruk meer op dance dan op punk leek te liggen. Death From Above 1979 was gelukkig één van de weinigen uit die lichting bands die zich vooral leek te richten op de rauwe energie die de muziek van hun inspirators ooit kenmerkte.

Groovend, maar dan anders

Nu gingen er bij de shows van de band uit het Canadese Toronto best wel eens wat voetjes van de vloer, maar de sound op hun debuutalbum You’re a Woman, I’m a Machine uit 2004 was absoluut stukken ruiger dan vergelijkbare bands destijds lieten horen. Geen overdaad aan flauwe discobeats – wat voor het genre juist de maatstaf leek te zijn – maar basic drumpartijen die het meer van rake klappen dan een verfijnde techniek moesten hebben. Voor funky gitaarpartijtjes hoefde je ook niet bij ze aan te komen, Jesse Keeler liet alleen zwaar vervormde baslijnen door zijn versterker blazen.

Death From Above 1979Hoewel de band excelleerde in opgefokte energieke tracks, laat het nummer van vandaag ook horen dat het tweetal op hun eigen manier laid-back kon grooven, een geluid wat niet had misstaan op de platen die The Black Keys in de jaren erna zou uitbrengen. Wellicht dat er voor Death From Above 1979 een vergelijkbaar succes was weggelegd, ware het niet dat de band er na één album al de brui aan gaf. In 2011 werd een reünie aangekondigd, maar meer dan een paar live shows en de belofte van nieuw materiaal heeft dat vooralsnog niet opgeleverd. Misschien maar beter ook, want zo’n ontembare uitbarsting van adrenaline als op het debuut zullen ze vast niet meer laten horen na al die jaren.

Tags: , , , , , , , , , ,

-->