nummer van 06/06/2013 door

‘Wildwood Flower’ van The Carter Family

Mother Maybelle en haar kenmerkende stijl

Heel veel mensen van mijn leeftijd kennen The Carter Family denk ik vanwege June Carter. Zij was de vrouw van Johnny Cash en in de Cash-biopic Walk The Line op voortreffelijke wijze gespeeld door Reese Witherspoon. Carter maakte samen met haar man platen, maar voor hun huwelijk had ze al een bejubelde solocarrière. Het zingen leerde ze al heel jong toen ze in 1939 op haar tiende met de band van haar moeder, Maybelle Carter, mocht optreden.

The Carter Family in 1927.

The Carter Family in 1927.

Die band was The Carter Family. Maybelle (zang, gitaar) vormt met schoonbroer A.P. Carter (zang) en diens vrouw Sara (zang, autoharp) het originele trio in 1927. Alle drie zijn ze geboren en getogen in het zuidwesten van Virginia waar ze opgroeien met gospel uit de bergen en de strakke zangharmonieën uit de kerken aldaar. Het is vooral Maybelle’s manier van gitaarspelen – begeleiding en melodie tegelijkertijd – die al snel kenmerkend wordt voor de groep.

‘Wildwood Flower’ is een van de allereerste liedjes die The Carter Family opneemt. Het is mei 1928 als het trio voor de tweede keer de studio van producer Ralph Peer induikt. Peer zorgt ervoor dat de liedjes op plaat verschijnen en die slaan aan bij het publiek. Tegen 1930 heeft de groep meer dan driehonderdduizend platen verkocht.

In dit nummer hoor je die kenmerkende stijl van Maybelle heel erg goed: het lijkt alsof je naar twee gitaren aan het luisteren bent, maar het is alleen Maybelle. Met haar duim speelt ze de melodie en bas terwijl ze met de rest van haar vingers de overige snaren aanslaat. In het volgende filmpje is heel goed te zien hoe ze dat doet. Het is Maybelle nadat The Carter Family er mee is opgehouden:

Mother Maybelle Carter – Wildwood Flower LIVE!

Als The Carter Family in 1944 stopt, gaat Maybelle verder met haar drie dochters als Mother Maybelle & The Carter Sisters, met uiteraard June, het bekendste Carter-zusje.

Johnny en June in 1969.

Johnny en June in 1969.

‘Wildwood Flower’ blijft terugkomen in het repertoire van Maybelle, zoals je al zag in het filmpje hierboven. Maar ook blijft het nummer een grote rol spelen in het leven van haar dochter June. Uiteraard speelt ze het vaak live, samen met haar man. Maar in 2003 brengt ze een plaat uit met dezelfde titel. Daarop staan vooral liedjes van The Carter Family, waarmee ze de nalatenschap van haar moeder eert die in 1978 is gestorven. Natuurlijk ontbreekt ‘Wildwood Flower’ niet op dit album. Het is de afsluiter, opgenomen met Johnny Cash. Het zou de laatste plaat zijn die ze maakte. In mei 2003 sterft June.

June Carter Cash – Wildwood Flower

Tags: , , , , , , , , , ,

-->