nummer van 03/06/2013 door

‘I Trusted You’ van Andy Kaufman

Loopt zijn strafste stunt ten einde?

Andy Kaufman: "I Trusted You"

Het is weer eens zover. Een doodverklaarde ster is voor de zoveelste keer “ontdekt” door zijn trouwste fans die weigeren zijn dood te erkennen. Elvis Presley leeft ook al jaren ondergedoken en eens in de zoveel tijd “vindt” men hem. Het blijft fascinerend, want enerzijds vertelt je logisch verstand je dat de man dood is en dat iedereen daar maar vrede mee moet nemen. Anderzijds zou je het toch grandioos vinden hoe een ster van dit kaliber er in slaagt om van de kaart te verdwijnen. Niet even, maar voor tientallen jaren. Het geval Kaufman is een bijzonder geval. Zijn fans denken namelijk dat de met kanker gediagnosticeerde performance artist zijn eigen dood in scène heeft gezet.[1] Het zou de meest waanzinnige act uit zijn carrière moeten zijn. Mocht je de Kaufman biopic Man On The Moon (1999) niet gezien hebben, dan moet je zeker even naar de laatste minuten van de film over zijn overlijden kijken.

Man On the Moon – Funeral

De man die je in het laatste shot ziet, is Tony Clifton, één van de typetjes van Andy Kaufman. Clifton werd ook vaak gespeeld door Andy’s manager, maar ook hem zie je in dat laatste stukje van de film.[2] Leeft Andy dan nog wel? In de film wordt het antwoord in het midden gelaten. Het zou zo maar kunnen, want zelfs aan zijn kist vroegen naasten hem op te houden met deze grap. De dood van Andy Kaufman is voor velen daarom nog steeds een vraagteken. Ja, er is een overlijdenscertificaat, maar als je de beste performance artist aller tijden bent, dan denk je toch aan zulke details?

Vorige week dook er weer eens een sighting van Andy Kaufman op. Hij zou een anoniem bestaan leiden als kassamedewerker in Albaquerque, New Mexico. Een man die beweert zijn zoon te zijn, kwam op de proppen met videobeelden die – zoals het zo vaak gaat bij omstreden zaken zoals overleden acteurs, al dan niet bestaande monsters en UFO’s – slecht van kwaliteit zijn.

kaufman24f-7-web

Is dit Andy Kaufman? Geen idee, maar ik zou het wel willen geloven. Het zou echt een stunt zijn die zijn weerga niet kent, de grootste act aller tijden en Kaufman ten voeten uit. Het nummer van de dag is ook typisch Kaufman (maar veel kleinschaliger van opzet natuurlijk). Kaufman gaf zijn publiek nooit wat ze verwachtten. En misschien net daarom was het nog veel beter dan waarop ze gehoopt hadden. Ze vertrouwden hem, maar waarom?

Doe je ogen eens dicht en luister naar die riff en die uithalen van Andy. Is er in deze act een potentieel goed psychedelisch rocknummer verloren gegaan?

  1. [1]Er heerst al jaren een discussie of Kaufman al dan niet een (slechte) komiek is. Hij creëerde in ieder geval wel vaak een veel omvattende situatie die deel uitmaakte van zijn act. Daarom heb ik ervoor gekozen om de term performance artist te gebruiken en niet komiek.
  2. [2]Maar niet in dit YouTube-clipje.

Tags: , , , , ,

-->