nummer van 31/05/2013 door

‘Si Je Perds’ van Zaz

De ballad van zaz

Zaz (2010)

Zaz (2010)

Zaz, née Isabelle Geffroy, had hier veel eerder kunnen prijken. Ik ontdekte debuutalbum Zaz (2010) echter net wat te laat om het als relevant en nieuw te bestempelen (dit blog bestaat immers sinds januari 2011), en voor een kennen jullie deze nog? was het iets te vroeg. De veelzijdige plaat draaide desondanks overuren, op een bepaald punt tegen het hinderlijke aan, waardoor ik een tijdlang Zazloos door het leven heb moeten gaan om geen eeuwige hekel aan Franse variété en jazzy zigeunermopjes te krijgen. Het moet inmiddels een jaar geleden zijn dat ik fanatiek naar Zaz luisterde, ergo, met haar nieuwe album Recto Verso in de schappen en de zomer in het vooruitzicht is het weer tijd voor een portie onvervalste Franse chansonpop.

Inmiddels weet ik de krenten uit Zaz’ smakelijke pap te vissen; haar ballads heb ik het hoogst zitten. Ik luister met een half oor naar de uptempo nummers, zoals single ‘On Ira’ en het olijke ‘Oublie Loulou’ (Charles Aznavour), waarin Isabelle laat zien wat ze kan qua stemtechniek, maar eis uiterste stilte van mijn omgeving als de zangeres de eerste tonen van een mogelijke ballad inzet. Want Zaz en ballads gaan goed, nee, perfect samen. Haar ballads zijn geenszins mierzoet, al hangt het wel af van hoe je mierzoet definieert. Zaz kiest in haar ballads in ieder geval niet voor het luchtige liefdesgeluk, wel voor de hartepijn, de wanhoop. Haar rauwe stem op scherp, het randje toelatend. En als je dat soort nummers van haar achter elkaar hoort, besef je ineens hoe ontzettend goed het type liedje bij haar past. Gun de volgende nummers maar eens een luisterbeurt:

‘Trop Sensible’ (Zaz)

ZAZ TROP SENSIBLE

‘Port Coton’ (Zaz)

Zaz – Port Coton

‘Eblouie Par La Nuit’ (Zaz)

Zaz – Eblouie Par La Nuit

‘La Lessive’ (Recto Verso)

ZAZ – "La lessive"

‘Si’ (Recto Verso)

Zaz – Si (clip officiel)

Zaz - Recto Verso

Recto Verso (2013)

‘Si Je Perds’ is niet eens zo kalm als ‘Port Coton’ of zo uitgekleed als ‘Trop Sensible’ en ‘Si’. Even dwingend als ‘La Lessive’, maar vooral een nummer dat ik vanwege de melancholieke samenzang en het dun aangezette arrangement bestempel tot ballad. Wanneer ‘Si Je Perds’ begint, weet je: hier moet ik naar luísteren. Geen half oor, maar volumeknop omhoog, deuren en ramen dicht en even opnieuw bij het begin beginnen. De gitaar dwingt het onmiddellijk af. Dat wat Zaz uniek maakt, haar rasperige stem en haar vertellende manier van zingen, komt tot volle uiting in deze mooie ballad. De traditie is in stand gehouden, ik kan weer even vooruit. Met uitzoeken waar het liedje over gaat, bijvoorbeeld.

Tags: , , , , , , , , ,

-->