nummer van 27/05/2013 door

‘I Walk On Guilded Splinters’ van Cher

Terugkijken loont

Cher – I Walk On Guilded Splinters (ATCO) 1969

Het zag er niet goed uit. Het nieuwe, hardere geluid van bands zoals Cream en Jefferson Airplane had haar carrière geen goed gedaan. Cherilyn Sarkisian was altijd al een rechttoe rechtaan-type geweest. Als ze een kans zag, of de mogelijkheid om haar netwerk uit te breiden, dan liet ze die niet liggen. En zo kan je als jonge meid dus in een relatie belanden met acteur Warren Beaty. Maar het succes kwam pas toen ze Sonny Bono leerde kennen

Langzame start

Onder het mentorschap van de elf jaar oudere man steeg de ster van de zangeres snel. Bono stelde haar voor aan producer Phil Spector, wat haar een plekje opleverde in het achtergrondkoor van onder andere ‘Be My Baby’’ van The Ronettes en ‘You’ve Lost That Lovin’ Feeling’ van The Righteous Brothers. Spector produceerde ook ‘Ringo, I Love You’, haar eerste single onder de artiestennaam Bonnie Jo Mason, maar dat werd geen succes, volgens de zangeres omdat ze teveel als een man klonk.

Met haar mentor aan haar zijde bloeide Cherilyn langzaam maar zeker op. Hoewel het altijd de bedoeling was om de zangeres als solo-artiest op de markt te zetten, traden de twee toch vaak samen op. Uit noodzaak, want Sarkisian had last van podiumvrees. Ze keek haar partner altijd aan, zodat ze niet naar het publiek hoefde te kijken. Met haar carrière ging het steeds beter. Als Cherilyn bracht ze haar debuutalbum uit en had ze een bescheiden hitje met haar cover van het Bob Dylan-nummer ‘All I Really Want To Do’.

De grote doorbraak

In 1965 kwam dan eindelijk het grote succes. Het duo had zich ondertussen omgedoopt tot Sonny & Cher. Onder die naam hadden ze een monsterhit met ‘I’ve Got You Babe’, door mijn generatiegenoten waarschijnlijk vooral bekend door Beavis and Butthead.

https://youtube.com/devicesupport

Er leek geen maat op hun populariteit te staan. ‘I’ve Got You Babe’ pingelde The Beatles van de eerste plaats in de Britse hitlijsten. Samen met Elvis Presley en The Beatles, was het de enige act die er tot dan toe in geslaagd was om tegelijkertijd met vijf singles in de top twintig te staan. In enkele jaren tijd verkocht het stel, dat ondertussen getrouwd was, maar liefst veertig miljoen platen.

Cher had Sonny nodig om haar carrière te lanceren, maar uiteindelijk hier hij haar tegen.

Cher had Sonny nodig om haar carrière te lanceren, maar uiteindelijk hier hij haar tegen.

De laatste kraker

Tegen het einde van de jaren zestig keerde het tij echter. De brave folkpop van Sonny & Cher lag niet meer goed in de markt, die gedomineerd werd door harde rockbands. Cher snapte het succes van die bands wel. “I loved the new sound of Led Zeppelin, Eric Clapton, the electric-guitar oriented bands. Left to myself, I would have changed with the times because the music really turned me on. But Sonny didn’t like it—and that was that.” Sonny & Cher waren niet hip meer en werden door hun platenmaatschappij de deur gewezen, maar met Cher als solo-artiest wilden de platenbazen wel verder. 3614 Jackson Highway was Chers eerste plaat zonder Sonny Bono en een pareltje vol blue-eyed soul. Opgenomen in de legendarische Muscle Shoals Sound Studio in Alabama. [1] Volgens velen was dit het beste album uit haar carrière. Haar werk met Bono komt nog aardig in de buurt, maar het latere werk van Cherilyn Sarkisian vergeet ik liever snel. Of zijn hier liefhebbers van ‘If I Could Turn Back Time’?

Om af te sluiten nog een paar fantastische nummers van artiesten die we vaak herinneren om de verkeerde nummers.

Beter denk je niet aan ‘Sailing’:

rod stewart the faces – maggie may 1971

I just called to say dat ik je oudere werk beter vind:

Stevie Wonder – Higher Ground (Live)

Het is not unusual dat artiesten met een lange carrière meerdere stinkers hebben geschreven:

Looking Out My Window – Tom Jones

  1. [1]De titel van het album verwijst naar het adres van de studio.

Tags: , , , , , , ,

-->