nummer van 25/05/2013 door

‘Silent song’ van Daniel Rossen

Beter zonder Grizzly Bear?

Daniel Rossen – Silent Song (from 'Silent Hour/Golden Mile' EP)

Daniel Rossen: één van de vier mannen van Grizzly Bear en de man van de solo EP die bijna niet uit kwam. Na jaren touren met zijn band kwam hij op een punt waarop hij niet meer wist of hij nog wel door wilde gaan met muziek maken. Kon hij het buiten de duidelijke structuren van Grizzly Bear nog wel? Wilde hij dit? Hij pakte zijn spullen, ging op de top van een heuvel zitten (met een paar flessen) en begon te schrijven. “Exile on the hill, gardener in the mire, you’re diggin’ up a swamp.” 

De ideeën die hij in exile begon uit te werken schreef hij aanvankelijk nog voor zijn band. Maar de Bear-bandleden waren er na al die tijd zo intensief muziek te hebben gemaakt aan gewend geraakt samen nummers te schrijven – composities aan elkaar opdringen was geen optie meer. Rossen besloot de nummers waarvan de arrangementen al grotendeels in zijn hoofd zaten voor zichzelf te houden. Vijf liedjes. In maart 2012 kwam zijn EP Silent hour/Golden mile uit.

‘Silent song’ schreef hij naar aanleiding van het overlijden van een kennis. Van een afstand zag hij de dynamiek van een bedroefde vriendengroep die onverwachts met deze oneerlijke situatie om moesten leren gaan. Vanaf zijn heuvel, omgeven door drassige grasvelden en met de nieuwe Kurt Vile plaat op de achtergrond, wijdde hij het liedje aan de jonge mensen die hij in stilte was gaan bewonderen. “If I had a chance to see the friends I’ve loved and lost, I’d beg for their return. I´ll dig until I bleed, drink until I rot, Lord I know it’s wrong.” ‘Silent song’ werd een perfect popliedje. Hedendaags, tijdloos, met een klein randje melancholie. En eigenlijk geldt dat voor de Rossens hele EP.

Rossen bleef veel te bescheiden met zijn vijf nummers. De  Silent hour/Golden mile EP is met zijn Paul Simon-esque composities haast foutloos en Rossen, in het bezit van een van de meest charmante en karaktervolle stemmen van deze generatie, is niet een figuur waar je snel genoeg van krijgt. Shields, de plaat die hij later in 2012 weer met zijn band Grizzly Bear uitbracht, kon na de EP eigenlijk alleen maar tegenvallen en deed dat ook. In zekere zin had Rossen met zijn EP de lat te hoog gelegd.

Tags: , , , , ,

-->