nummer van 22/05/2013 door

‘No Woman No Cry’ van Bob Marley and The Wailers

Niet wat je denkt

Bob marley "no woman no cry" 1979

Vrienden, we kennen allemaal het gevoel wel. Je bent verkikkerd op een meisje en ze bedondert je. Totaal onverwachts. Je grijpt naar de fles, krijgt geen hap meer door je keel, komt je kamer niet meer uit, en luistert louter nog ‘No Woman No Cry’ van Bob Marley. “Geen vrouw, geen ellende”, praat je jezelf in. Die wijze Bob had het maar mooi bij het juiste eind. Toch? Ik moet je teleurstellen. ‘No Woman No Cry’ heeft geen zier met het vieren van het vrijgezellenbestaan te maken. De tweede “no” is namelijk een verbastering van het Jamaicaanse woord “nuh”, dat in het Engels eerder “don’t” betekent dan “no”. “No woman, don’t cry” dus, oftewel “Nee vrouw, huil niet.” De zin die erop volgt, “Hey little sister, don’t shed no tears”, had je overigens al lang op het juiste been kunnen zetten. Toch zijn luisteraars in de praktijk zo gefocust op de meest catchy zin van een liedje, dat ze de rest van de tekst voor het gemak maar compleet negeren. Tijd voor een overzicht van de meest verkeerd geïnterpreteerde refreinen uit de popgeschiedenis.

R.E.M. – ‘Losing My Religion’

‘Losing my religion’ heeft niets te maken met het verliezen van je geloof, maar het is een oud gezegde uit de zuidelijke staten van de VS, dat vrij vertaald kan worden naar “mijn geduld is op”. De tekst gaat over het stuklopen van een relatie, niet met God, maar met een man of vrouw.

That’s me in the corner
That’s me in the spotlight
Losing my religion
Trying to keep up with you

R.E.M. – Losing My Religion (Official Music Video)

Blur – ‘Song 2’

Iedereen die al headbangend uit zijn plaat gaat op de tekst “Woohoo, when I feel heavy metal” zal door de echte Blur-fan hard uitgelachen worden. Zanger Damon Albarn schreef het nummer als een parodie op de Amerikaanse grungemuziek, om aan te tonen dat populaire nummers uit dat genre alleen maar leunden op een slechte tekst en een paar hard aangeslagen akkoorden. Geen wonder dat de andere liedjes van de groep zo anders klinken. Ironisch genoeg is nu juist dit nummer, waarvan Albarn vindt dat je een idioot bent als je het goed vindt, hun grootste hit.

I got my head checked
By a jumbo jet
It wasn’t easy but nothing is
No
Whoohoo!

Bruce Springsteen – ‘Born In The USA’

Geen enkele Amerikaanse stadionrocker maakte een refrein dat zo op en top patriotistisch klonk als Springsteens ‘Born In The USA’. Zelfs Ronald Reagan gebruikte het als soundtrack voor zijn campagne om herkozen te worden als president. Wanneer je goed op de coupletten let, merk je echter dat de vier woorden uit het refrein dat iedere bierdrinkende Amerikaan vol trots meezingt juist een wrange en bittere betekenis hebben. Dit is geen viering van het grootse Amerika, maar een protest tegen de slechte manier waarop Vietnamveteranen na thuiskomst door de overheid werden behandeld.

Got in a little hometown jam
So they put a rifle in my hand
Sent me off to a foreign land
To go and kill the yellow man
Born in the U.S.A…

Bruce Springsteen – Born in the U.S.A.

Neil Young – ‘Rockin’ In The Free World’

Erg vergelijkbaar met ‘Born In The USA’: door het enorme stadiongehalte van de tekst “Keep on rockin’ in the free world” werd deze hit van Neil Young aan het einde van de jaren 80 een populaire vuist-in-de-lucht-meezinger onder tegenstanders van het communisme. Wederom schijnen de coupletten een heel ander licht op de zaak. “De halve wereld is er beroerd aan toe en Amerika interesseert het niets, maar blijf vooral rocken in de vrije wereld jongens!” is de sarcastische boodschap van Young. Van alle verkeerd geïnterpreteerde refreinen is dit nog wel de meest wrange. No Neil, no cry, het is bij dezen allemaal rechtgezet.

I see a woman in the night with a baby in her hand
Under an old street light near a garbage can
Now she puts the kid away and she’s gone to get a hit
She hates her life and what she’s done to it
There’s one more kid that will never go to school
Never get to fall in love, never get to be cool
Keep on rockin’ in the free world

Neil Young – Rockin In The Free World [HD Videoclip]

Tags: , , , , , , ,

-->