nummer van 21/05/2013 door

‘Refuse/Resist’ van Sepultura

De langstlopende soap in metalland

Sepultura – Refuse/Resist [OFFICIAL VIDEO]

Het gastblog van Hoite Polkamp afgelopen zondag was een mooie trip down memory lane. Waar Hoite zichzelf weer terugzag in de pit bij Life Of Agony, dacht ik vooral terug aan eindeloze middagen die gevuld werden met het opnemen van cassettebandjes en het bladeren door de Large-catalogus. Want dat was destijds zo ongeveer de modebijbel voor iedereen van mijn leeftijd die ook maar iets met harde muziek had. Als ik geluk had hing er op de metalzolder van Sam Sam Music in Zwolle nog wel eens een bandshirtje dat ik zocht, maar de meeste oversized zwarte shirts met prints waar m’n moeder het benauwd van kreeg bestelde ik bij Large. Er was dan ook niks mooiers dan na schooltijd thuis te komen en te horen dat er post voor me was. Die kreeg ik namelijk nooit, dus dat kon maar één ding betekenen: mijn laatste bestelling was weer binnen.

Een van mijn meest gekoesterde aankopen uit die tijd was een shirt van Sepultura met daarop het artwork van het album Chaos A.D.  uit 1993. Uren spendeerde ik aan het bestuderen van de afbeelding om zo maar ieder detail te leren kennen en tijdens saaie lessen in m’n schriften na te kunnen tekenen. Niet dat ik zo’n tekenwonder was, maar dat nam niet weg dat ik me prima kon vermaken met het reproduceren van de gekwelde gezichten die in de muur verwerkt zitten, de sadistische machinerie en de graaiende handen onderaan de hoes. Heel lang was mijn nieuwe favoriete band me echter niet gegund, want in 1996 besloot frontman Max Cavalera uit de band te stappen. Het is zonder twijfel nog steeds één van de meest bizarre en langslepende ruzies binnen de muziekwereld.

Sepultura - Chaos A.D.De dood als rode draad

Allereerst omdat het niet alleen een ruzie tussen bandleden was, maar ook nog eens tussen twee broers. Zanger/gitarist Max Cavalera richtte Sepultura namelijk in 1984 op met zijn broertje Igor, die zou gaan drummen. De liefde voor bands als Venom, Motörhead en Black Sabbath speelden een grote rol bij hun ambities, maar er was ook een tragischere aanleiding. De dood van hun vader een paar jaar eerder was namelijk eveneens inspiratie om een band te beginnen. Ironisch genoeg was opnieuw het overlijden van een naaste jaren later de aanleiding voor de breuk tussen Max Cavalera en Sepultura.

De band is in 1996 op tour om hun succesvolle album Roots te promoten, als Max Cavalera hals over kop vertrekt vlak voor een optreden in Engeland. Hij heeft gehoord dat zijn stiefzoon Dana onder bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen en vertrekt gelijk naar Amerika om de begrafenis te regelen. Max keert kort daarop direct terug om de tour af te maken, maar daarna barst de bom. Jarenlang was de uitleg dat de overige bandleden zijn vrouw Gloria Bujnowski niet meer als manager wilden. Gezeur om geld… geen al te chique aanleiding maar in de muziekwereld natuurlijk ook geen hele vreemde.

De broertjes Cavalera

De broertjes Cavalera

Of zat het toch anders?

Sindsdien zitten de fans van de band eigenlijk maar in een vervelende spagaat. Sepultura ging verder met zanger Derrick Green, maar heeft natuurlijk nooit meer het niveau gehaald dat het met beide Cavalera-broers had. Max Cavalera deed het vervolgens niet onverdienstelijk met zijn nieuwe band Soulfly, maar ook dat haalt het voor velen simpelweg niet bij de klassieke albums van zijn oude band. De hoop op een reünie lijkt heel even gerechtvaardigd als de beide broertjes hun ruzie bijleggen en zelfs onder de naam Cavalera Conspiracy weer gaan opnemen en optreden. Totdat Max Cavalera in 2010 na veertien jaar ineens met een andere verklaring van zijn afscheid van de band komt.

Geld zou namelijk helemaal niet de reden van de ruzie binnen de band zijn, maar een nogal vreemde actie van de vrouw van gitarist Andreas Kisser. Tijdens een interview met online magazine FaceCulture in 2010 meldt Cavalera namelijk ineens dat het misschien tijd is om het echte verhaal te vertellen: Kissers vrouw zou hebben geprobeerd om zijn stiefzoon te begraven nog voor Cavalera en zijn vrouw naar Amerika konden komen. Het hoe en waarom wordt nauwelijks uitgelegd en eigenlijk roept het verhaal meer vragen op dan het antwoorden geeft. Een Sepultura-reünie lijkt in ieder geval nog steeds allesbehalve reëel, al zegt Cavalera er nog steeds voor open te staan. Tijd om maar weer eens een klassieker als ‘Refuse/Resist’ op te zetten, wat na al die jaren uiteindelijk nog steeds interessanter klinkt dan alle verhalen en verwijten.

Tags: , , , , , , , ,

-->