nummer van 20/05/2013 door

‘If I Gave You My Love’ van Myron & E

Steekt dit duo ook boven het maaiveld uit?

Myron & E – If I Gave You My Love

Er wordt vaak over terugkerende trends in popmuziek gesproken. Zo had Arja het eind vorig jaar nog over de door de jaren tachtig beïnvloede dreampop-trend. Geen idee of dat nu nog happening is, of dat het gros van de meest populaire bands nu een andere sound heeft. Eens om de zoveel vang ik wel eens dingen als de heropleving van grunge, de opkomst van het nineties-geluid, de stijgende populariteit van de klassieke singer-songwriter. Dat soort verhalen. Vaak ben ik hier amper van op de hoogte omdat mijn interesse er niet ligt. Die ligt bij de “zwarte” muziek. Soul, funk, jazz en dergelijke. Ja, ik weet het. Een paar jaar geleden was er sprake van een soul revival. Populairste exponenten: onder andere Amy Winehouse, Duffy en Adele.

Tot mijn grote verbazing stel ik vast dat die heropleving nu al een paar jaar goed stand houdt. Adele is nog steeds een hitmachine natuurlijk. Geen idee wat Duffy tegenwoordig nog doet en Amy heeft na haar vroege dood toch wel wat een mythisch aura verworven. Wat me vooral plezier doet, is dat de groep voorvechters van de klassieke soulsound (en ook de band achter Winehouse), de mannen van het New Yorkse Dap-Tone Records, steeds meer erkenning krijgen. Charles Bradley speelt deze zomer op het Rock Werchter Festival en ook Sharon Jones & The Dap-Kings, dat binnenkort met een nieuw album komt, oogst steeds meer succes. Zo’n hype in de hoogste regionen van de popmuziek is altijd maar het topje van de ijsberg. Bradley en Jones zaten lang onder water, maar steken nu ook boven de oppervlakte uit. De underground ontstegen. Dat lukte Aloe Blacc met zijn hit ‘I Need A Dollar’ ook. Het kleine hiphoplabel Stones Throw had plots een gigantische hit op zak. Datzelfde label brengt nu weer een soulplaat uit, van het duo Myron & E. Zullen zij de status van Bradley, Jones en Blacc evenaren?

Worden deze jongens die nieuwe posterboys van de soulrevival?

Worden deze jongens die nieuwe posterboys van de soulrevival?

‘If I Gave You My Love’ is de eerste single van het nog te verschijnen debuutalbum van de zangers uit Los Angeles. Myron (Glasper) en E (Eric Cooke) leerden elkaar kennen toen ze op tournee waren met de hiphopband Blackalicious. Toch was er niet onmiddellijk sprake van een verdere samenwerking. Cooke ging solo door het leven als E da Boss. Op tour in Europa leerde hij The Soul Investigators kennen, een band wiens platen met Nicole Willis veel succes oogstten. Met een stapel onafgewerkte tracks van de Investigators keerde E terug naar de V.S., waar hij besloot om met oude bekende Glasper een soulduo, geen heel gebruikelijke samenstelling, te vormen. Na ‘Cold Game’, de debuutsingle uit 2008, is het nu dan tijd voor een eerste langspeler. Radiovriendelijk is het in ieder geval wel, dus wie weet zien we Myron & E nog wel op de Europese podia.

Tags: , , , , ,

-->