nummer van 18/05/2013 door

‘Overgrown’ van James Blake

Een enthousiaste maker

James Blake : Overgrown

Deze week hoorde ik in de metro het volgende gesprek: “Heb je die nieuwe Transfomers-film gezien?” “Nee.” “Hij kwam van de week op tv. Putain, ik kreeg er gewoon hoofdpijn van! Wij kunnen dat gewoon niet meer aan, we zijn te oud voor die dingen! Het gaat veel te snel!” Franse snobs van boven de 60? Fout! Essaie encore. Deze jongens waren niet ouder dan 30.

Het gevoel dat ze beschrijven is herkenbaar. En het geldt niet alleen voor films; het geldt net zo goed voor muziek. Het voelt vreemd te bedenken dat de muziek die ik straks aan mijn kinderen zou willen introduceren als ‘pop uit mijn tijd’ zo vaak lijkt te bestaan uit ofwel rappers die electropop maken, ofwel gitaarliedjes die na twee maten in trance-hits uitbreken. Is het overdreven te zeggen dat je je hierdoor soms een beetje misgerepresenteerd kunt voelen? Is er niet meer te halen uit de mogelijkheden van deze tijd?

In 2011 was daar James Blake met een vreemd soort 90s dub-R&B, volledig uitgekleed, met bassen zo diep dat de glazen er van gingen trillen. Een mix van genres, oud en nieuw, het maakte niet zoveel uit wat, het raakte de goede snaar. (Ik kan me herinneren Blake te horen blozen op de Engelse radio toen de DJ na een extatische aankondiging van zijn gast eindigde door te zeggen dat Blakes muziek niets minder was dan “the new jazz.”) Het klonk als iets intelligents, van nu, voor ons. Zijn tweede album Overgrown is nog steeds precies dat, en beter.

‘Overgrown’ – de titeltrack – zong Blake om 5 uur ’s ochtends in, thuis, na uren in een vliegtuig gezeten te hebben vanuit L.A. Drie uur later was hij klaar. Hij sliep de rest van de dag uit en toen hij wakker werd, realiseerde hij zich dat hij waarschijnlijk die nacht de opening van zijn volgende album opgenomen had.

En wat een opening. ‘Overgrown’ is tegelijkertijd een verassing en een herkenningspunt. Het klinkt als iets wat iemand die enthousiast is over de cultuur van vandaag zou willen maken en James Blake klinkt als iemand die zelf hongerig en gemotiveerd is iets te doen met wat er om hem heen gebeurt. Er is geen betere manier om je luisteraars te motiveren.

Bekijk hieronder zijn Coachella-set van 2013. Doe het.

https://youtube.com/devicesupport

Tags: , , , ,

-->