nummer van 13/05/2013 door

‘We’ve been had’ van the Walkmen

Gracieus oud worden

The Walkmen – We've Been Had

Well I’m a modern guy, I don’t care much for the go-go
Or the retro image I see so often telling me to keep trying
Maybe you’ll get here someday
Keep up the work, kid, ok 
I close the book on them right there

Een moderne man zegt Hamilton Leithauser, frontman van the Walkmen, over zichzelf. Zo modern als hij kon zijn, elf jaar geleden, toen ‘We’ve been had’ op de debuutplaat van the Walkmen uitkwam (Everyone who pretended to like me is gone, 2002). Hij blikte toen al terug op het verleden en heeft zich sindsdien veel met tijd en ouder worden bezig gehouden in zijn teksten – een terugkerend thema dat zeker heeft bijgedragen aan de solide reputatie die de band na jaren heeft opgebouwd. Volgens muziekcritici is the Walkmen een van de bands die het meest gracieus oud wordt en dat is een van de mooiste complimenten die je als band van tien jaar kunt krijgen. Leithauser, modern guy, zegt dat het beste compliment dat hij ooit kreeg komt van de meisjes van En Vogue die ooit op hem afstapten na een show om te zeggen dat ze hem goed vonden zingen. Dat moet inderdaad leuk zijn geweest. Gracieus oud worden is dan in ieder geval een goede tweede.

See me age 19 with some dumb haircut from 1960
Moving to New York City
Live with my friends there, we’re all taking the same steps, seems foolish now

19 jaar oud, naar NYC verhuizen, de eerste stappen maken in de muziek. Volgens Leihauser nu foolish, maar gezien de latere carrière van the Walkmen geen al te slecht plan. Achteraf is het altijd makkelijk te oordelen (en te schrijven) over een zogenaamde jeugdige naïviteit.  Leithauser wist toen hij ‘We’ve been had’ schreef alleen nog niet dat hij op latere Walkmen-albums nog veel liedjes zou wijden aan eenzelfde soort naïviteit  ver voorbij die van zijn 19 jonge jaren en retrokapsels. Schrijven over ouder worden is blijkbaar niet iets wat Hamilton bewust doet, maar na tien jaar muziek maken met dezelfde mensen hoef je er misschien ook niet per se over te schrijven om het erover te hebben. Je komt er waarschijnlijk vanzelf achter dat je al die tijd niet anders gedaan hebt.

We’ve been had, you say it’s over.
Sometimes I’m just happy I’m older.
We’ve been had I know it’s over.
Somehow it got easy to laugh out loud.

Hij zegt het zo eenvoudig: soms (…niet altijd) is hij gewoon blij dat hij ouder is om al die domme dingen van toen niet meer te hoeven doen. Want hoe ouder hij wordt, hoe makkelijker het voor hem wordt van een afstand terug te kijken naar zichzelf en in te zien dat alles niet zo zwaar was. Het is een geruststellende gedachte en een optimistische blik op de toekomst. Het is een instelling waarmee je inderdaad gracieus oud kunt worden.

Tags: ,

-->