nummer van 06/05/2013 door

‘Baby This Love I have’ van Minnie Riperton

Uitstel bleek geen afstel

Minnie Riperton – Baby, This Love I Have

Het blijft één van de meest absurde verhalen die aan een platenhoes verbonden is. Voor Adventures in Paradise, haar derde album, moest soulzangeres Minnie Riperton op de foto met een leeuw. Een echte, zo’n beest dat je normaal alleen maar achter tralies ziet. De shoot verliep prima. “Een schatje”, zei Riperton over het dier. Ze vond het zelfs zo goed gaan dat ze met het voorstel kwam om een televisiereclame op te nemen voor de plaat. Met dezelfde co-ster. Die reclame werd opgenomen en alles was hetzelfde, behalve de leeuw. Minnies nieuwe collega was iets minder lief. Tijdens de opnames snuffelde het dier aan de hand van de zangeres en nog geen tel later besprong de leeuw haar. Gelukkig kwam Minnie er zonder kleerscheuren vanaf.

MINNIE RIPERTON – Interview on Sammy & Company Show 1975

MR-LionZoals je in dit interview met Sammy Davis, Jr. kunt zien, kon Riperton er wel om lachen. Sterker nog, ze vond het zelfs zo leuk dat er een herdruk kwam van Adventures in Paradise waar op de achterkant dezelfde scène te zien is als op het origineel, maar dan zonder Minnie in de sofa. Lekker luguber. Ach ja, het zijn zo van die dingen waar je om kan lachen nadat alles goed afgelopen is. Riperton had net zo goed dodelijk gewond kunnen raken op haar achtentwintigste.

Het zou een dramatische dood geweest zijn voor een zangeres die op zo’n jonge leeftijd al een prachtig repertoire bij elkaar gezongen had. Een eerste keer dat ze van succes mocht proeven was als achtergrondzangeres voor ‘Rescue Me’, de grote hit van Fontella Bass. Een jaar later werd ze frontvrouw van de experimentele soulband Rotary Connection en zong ze het fantastische ‘I Am The Black Gold Of The Sun’, maar haar grootste successen kende ze als solo-artiest. Haar debuutalbum Come To My Garden was aanvankelijk geen succes, maar mede door het wondermooie ‘Les Fleurs’ wordt de plaat nu als een klassieker beschouwd. Ripertons tweede plaat Perfect Angel was haar grootste succes, vooral door ‘Loving You’, een prachtig nummer waarin het grote bereik van Minnies stem (vijf octaven maar liefst) tentoongespreid wordt.

loving you minnie riperton

Adventures In Paradise wist het succes van Perfect Angel niet te evenaren. En met de hierop volgende platen lukte dit ook niet. En daar waren verzachtende omstandigheden voor. Een jaar nadat Adventures was uitgekomen, werd bij Minnie Riperton borstkanker geconstateerd. Volgens artsen zou ze nog maar een half jaar te leven hebben. De zangeres dacht echter niet aan rusten, laat staan stoppen, en bleef opnemen, toeren en zich opwerpen als het gezicht van de strijd tegen (borst)kanker. Drie jaar later stierf de vrouw die de aanval van een leeuw overleefd had alsnog, op 31-jarige leeftijd.

Tags: , , , , ,

-->