nummer van 30/04/2013 door

‘Als Ik De Koning Was Van Nederland’ van Herman Van Veen

Gewone mensen zijn toch net zo interessant

Herman van Veen Als ik de koning was van Nederland

Gefeliciteerd hè, met onze nieuwe koning. Prins Pils is mijn derde staatshoofd. Ik was vier en een halve maand oud toen Juliana het royale stokje overdroeg aan haar oudste dochter. Jammer eigenlijk, want door wat ik zoal opmaak uit de overleveringen, lijkt Juliana me een stuk sympathieker dan Beatrix. Juliana’s losse en toegankelijke stijl waardoor ze dichter bij de mensen stond, tegenover Beatrix’ formelere bekleding van het ambt. Hoe die nieuwe zijn baan gaat invullen, weet natuurlijk nog niemand. Een ding is zeker: hij wordt vandaag koning. En dan zien we wel weer.

Soms lijkt hij niet echt geïnteresseerd in wat de sporters doen...

Soms lijkt hij niet echt geïnteresseerd in wat zijn onderdanen doen…

Eerlijk: ik vind het niet super interessant allemaal. Liever zou ik Nederland als republiek zien met een gekozen president naast onze premier. Maar nu ineens dat hele koningshuis afschaffen? Mwah. Wat dat betreft laat mijn standpunt zich inkleuren met een flinke dosis ambivalentie.

Volgens mij deel ik die ambivalentie over het koningsschap met ons nieuwe staatshoofd. Hij antwoordt in het recente interview met de NOS en RTL4 dat als er een politieke meerderheid is die beslist dat zijn rol zuiver ceremonieel wordt, hij dat prima vindt. Wie dan leeft, wie dan zorgt, lijkt hij te denken. Klinkt niet als iemand die écht een grote bedoeling heeft met zijn koningschap. En dat vind ik dan weer jammer als ik eerlijk ben. Van mij hoeft het niet, maar als je het dan doet, doe het dan met overgave.

Misschien komt het omdat ik deze troonswisseling wat bewuster meemaak dan die vorige, maar ik mis in al die oranjeheisa van de laatste weken een beetje Koning Willem IV zijn visie voor Nederland. Wat gaat hij doen als hij de koning van Nederland is?

... maar dat is hij wel hoor.

… maar dat is hij wel hoor.

‘Een beetje dom’

Uiteindelijk denk ik dat een groot deel van ons enthousiasme door Máxima komt. Toch? Spontaan, sympathiek, goed geluimd, niet te beroerd voor een praatje, we hebben haar in de Amsterdamse gracht zien zwemmen en toen ze Wimlex ‘een klein beetje dom’ noemde, kon ze natuurlijk helemaal niet meer stuk.

Die openheid die haar zo kenmerkt, heeft er volgens mij al voor gezorgd dat het kleine ventje dat vroeger riep ‘alle Nederlandse pers oprotten’, zich wat opener opstelt tegenover zijn onderdanen. En iedereen weet wie in elk huis écht de baas is. In het geval van het huishouden van ons toekomstige staatshoofd, zwaait daar dus deze goedlachse en sociale Argentijnse de scepter. Wellicht dat met haar invloed de poorten naar de Oranjes weer iets meer open komen te staan zodat we een beetje waar voor ons geld krijgen (normaliter kost het koningshuis ons dik 110 miljoen euro per jaar). Dat zou ik doen als ik de koning was van Nederland, en misschien mezelf daarna afschaffen. Maar eerst gaf ik nog snel alle verpleegsters, bouwvakkers, bakkers, vuilnisophalers, schoonmakers, leraren, agenten, ambulancebroeders en brandweermannen een lintje.

Tags: , , , , , ,

-->