nummer van 22/04/2013 door

‘Hot Koki’ van André-Marie Tala

Beter goed gestolen…

André-Marie Tala (Cameroon 1973) – Hot Koki

Je zou kunnen zeggen dat het allemaal nog goed is gekomen, dat hij gekregen heeft waar hij recht op heeft, maar zo ziet André-Marie Tala het niet. Hij wil niet rijk worden, maar beroemd. Muziek is de reddingsboei die de jonge Kameroener door zijn grootmoeder toegeworpen heeft gekregen. Op zijn zestiende trekt hij bij haar in. Talas vader is net gestorven, twaalf jaar nadat de jongen zijn moeder al verloren heeft. André-Marie en zijn oma hebben het niet breed, dus maakt hij zijn eerste gitaar met wat nylondraad en een kistje. Van toonhoogtes weet de aspirerend muzikant nog niet veel af, maar de ritmes van zijn favoriete liedjes spelen gaat hem goed af. De jongen heeft talent.

TalaHet duurt niet lang of Tala speelt in een band, Tigres Noirs, met de invloedrijke gitarist Sam Fan Thomas. Tala en zijn Zwarte Tijgers kennen lokaal succes en komen uiteindelijk in contact met de grote Kameroense zanger Manu Dibango. Deze ontmoeting wordt een keerpunt in het leven van André-Marie Tala. Dibango neemt de jonge zanger onder zijn vleugels en raadt hem aan naar Frankrijk te gaan om zijn carrière te lanceren. Met de nodige financiële hulp van zijn familie koopt Tala een kaartje richting Parijs, waar hij in 1973 een deal bij Decca weet te versieren. Het advies van Dibango werpt zijn vruchten af. Nu hij bij een grote Franse platenmaatschappij getekend heeft, neemt het succes van Tala toe, in Kameroen, maar ook buiten de landsgrenzen.

Toch ziet de zanger drie jaar later nog een extra kans om zijn bekendheid verder te vergroten. Zijn grote voorbeeld, James Brown, toert dat jaar door Afrika en natuurlijk doet hij ook Kameroen aan. Tala werkt op dat moment aan een nieuw album en besluit een demo aan zijn held te geven in de hoop dat The Hardest Working Man In Show Business hem een duwtje in de rug geeft. Brown neemt de proefopnames dankbaar aan, maar laat niets meer van zich horen.

Twee jaar later krijgt André-Marie Tala toch iets te horen, namelijk ‘Hustle’, de nieuwe single van James Brown. De demo van Tala was blijkbaar niet in Browns prullenbak verdwenen; sterker nog, Soul Brother No. 1 had naar het bandje geluisterd en wat hij hoorde, beviel hem goed. Brown had ‘Hot Koki’, het nummer van Tala, schaamteloos overgenomen met een nieuwe tekst en had zichzelf alle auteursrechten toegeëigend. Tala spande een zaak aan en won. Het zal wel een pleister op de wonde geweest zijn. Succes was wat de self-made muzikant wilde, geen vergoeding.

En hoe erg was het plagiaat van Brown? Oordeel zelf maar:

James Brown – ‘Hustle (Dead On It)’

James Brown Hustle (Dead On It).wmv

Tags: , , , , , ,

-->