nummer van 21/04/2013 door Jochem Geerdink

‘The Freshmen’ van The Verve Pipe

Misschien wel het ultieme liefdesliedje

Net als op het gebied van muziek, is gastblogger Jochem Geerdink ook in zijn professionele carrière maar moeilijk in een hokje te stoppen. Hij betitelt zichzelf altijd maar als allround journalist, al ligt de nadruk daarbij wel op muziek(fotografie) en film. Zo is Jochem medeoprichter van het online filmmagazine filmpjekijken.com. Daarnaast is hij ook nog organisator van popquizzen.

The Verve Pipe – The Freshmen

When I was young, I knew everything
She a punk who rarely ever took advice
Now I’m guilt stricken, sobbing with my head on the floor
Stop a baby’s breath and a shoe full of rice

Nee, dit stukje gaat niet over The Verve, de Britse band die zijn carrière grotendeels dankt aan een slim toegepaste sample van een oud liedje van The Rolling Stones. The Verve Pipe is een Amerikaanse post-grunge/alternative rock band, in 1992 in East Lansing, Michigan opgericht door de broers Brian (zang, gitaar) en Brad Vander Ark (basgitaar), gitarist Brian Stout en drummer Donny Brown.

Een vroege liefde voor gitaren

Het moet niet makkelijk geweest zijn voor mijn ouders. Twee puberzoons met een voorliefde voor stevige gitaarmuziek. Waar mijn jongere broer toch vooral death metal luisterde, gingen sinds het eind van de jaren tachtig vooral (hard) rock cd’s mijn stereotorentje van Kenwood in. Eerst bands als Metallica en Guns N’ Roses, maar via Soundgarden viel ook ik begin jaren negentig voor de grunge. Nevermind en Ten stonden regelmatig op repeat. Na de dood van Kurt Cobain kwam de post-grunge periode, waarin voor mij het Engelse Bush de belangrijkste band was. Steeds vaker luisterde ik ook naar rustigere en meer betekenisvolle muziek. Althans, dat wil ik in ieder geval graag geloven. Dus toen ik de bovenaan dit artikel geplaatste eerste vier tekstregels voor het eerst hoorde − begeleid door slechts een prachtig tokkelend elektrisch gitaartje − was mijn aandacht direct getrokken.

We schrijven eind 1996, begin 1997 toen ik The Freshmen voor het eerst hoorde. Op Kink FM, destijds mijn gids op het gebied van de betere alternatieve en smaakvolle muziek. Door mensen als Basyl de Groot, Rob Stenders en natuurlijk de ons veel te vroeg ontvallen Arjen Grolleman, kwam ik in aanraking met bands en liedjes die ik tot de dag van vandaag koester en waar ik warme herinneringen aan bewaar.

The Verve Pipe - The FreshmenSchandalig ondergewaardeerd

Een hit is ‘The Freshmen’ nooit geworden in Nederland, het strandde in de tipparade toen het pas in het najaar van 1997 (!) als single werd uitgebracht. In mijn ogen onbegrijpelijk, want zelfs nu ik het nummer sinds die eerste keer op Kink FM toch zeker enkele honderden keren heb gehoord, raak ik nog steeds ontroerd door het prachtige arrangement, de rauwe zang van Vander Ark, maar bovenal de schitterende tekst. Ik sta daarin redelijk alleen, zo bleek vorig jaar toen ik ‘The Freshmen’ opnam in één van de muziekquizzen die ik samen met mijn goede vriend Pascal Ninaber organiseer. Slechts enkele kandidaten kenden het, één van hen kwam me na afloop van de quiz zelfs bedanken. “Eén van de mooiste nummers uit de jaren negentig, schandalig ondergewaardeerd.”

Dus toen de mensen achter deze site mij benaderden voor een gastblog, hoefde ik dan ook niet lang na te denken welk nummer het moest worden. Maar wat kun je schrijven over een heuse one day fly, die in ons land zelfs nooit one day fly was? Over een prachtig liedje dat je ook nooit meer hoort op de radio en zodoende alleen mensen van boven de 25 zich waarschijnlijk zullen herinneren. Welk diep tragische verhaal probeerden zanger Brian Vander Ark en de rest van The Verve Pipe − waar gitarist Stout inmiddels was vervangen door AJ Dunning − mij te vertellen? Het ging over een jongen en een meisje, zoveel was mij direct duidelijk. Maar wat was er gebeurd met het meisje, had ze zelfmoord gepleegd? En was dat − gezien de gestopte babyadem − dan vanwege een abortus? En ging het nummer over Vander Ark zelf?

Vander Ark vertelt

Antwoorden op die vragen kreeg ik pas enkele jaren geleden. Want toen ‘The Freshmen’ werd uitgebracht als single, stelde het wereldwijde web nagenoeg geen reet voor. We belden nog in met een 56K6 modem en een simpele website inladen duurde soms wel een halve minuut. Veel meer dan dat het nummer stond op het in 1996 verschenen album Villains, wist ik dan ook niet. In de loop der jaren kwam ik steeds meer te weten over het nummer en de band, die nog steeds bestaat. Zo ontdekte ik dat Brian Vander Ark ‘The Freshmen’ al in 1991 schreef en het nummer een jaar later deel uitmaakte van debuutalbum I’ve Suffered a Head Injury. Toen in de akoestische versie, de singleversie was een nieuwe opname voor het derde album Villains, de eerste release bij een major label (RCA).

The Verve PipeMaar ik was toch vooral benieuwd waar het liedje over ging en of het al dan niet autobiografisch was. Ten tijde van het (Amerikaanse) singlesucces vertelde de zanger tijdens interviews dat hij ‘The Freshmen’ schreef naar aanleiding van flarden van gesprekken die hij opving tijdens een verjaardagsfeestje. Pas later durfde hij toe te geven dat het een tragische gebeurtenis uit zijn eigen leven beschreef. Hoe zijn ex-vriendin zelfmoord pleegde na een abortus. Maar, zo bekende Vander Ark in 2007, dat was dichterlijke vrijheid. Zijn voormalige vriendinnetje mankeerde niks en was alive and kicking. Vorig jaar gaf Vander Ark tijdens een bezoek aan zijn voormalige high school toe dat er zelfs nooit sprake was geweest van een abortus. Bekentenissen die weliswaar iets van de glans van het nummer weg hebben genomen, maar wat mij betreft niets hebben afgedaan aan de schoonheid van The Freshmen.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

-->