nummer van 18/04/2013 door

‘Get Lucky’ van Daft Punk ft. Pharrell & Nile Rodgers

Een marketingcampagne met een korreltje zout

Daft Punk Pharrell "Get Lucky" SNL Ad

Bovenstaande video is geen liedje. Het is een verrassingreclame die Daft Punk uit liet zenden op het populaire televisieprogramma Saturday Night Live ter promotie van hun nieuwe album. Wat is het nog meer? Het is verschrikkelijk lekker. Na weken van speculatie, teasers en grote ongeduldigheid van de fans is er dan eindelijk een concreet fragment van de nieuwe Daft Punk-plaat op hoge kwaliteit. We horen een superfunky gitaartje, we horen de zoetgevooisde stem van Pharrell Williams, op 0:50 afgelost door een ver-ruk-ke-lij-ke robot-breakdown die je binnen een seconde doet beseffen hoezeer je de futuristische electro van de groep hebt gemist. Maar jammer genoeg is dit nog geen liedje. Daft Punk brengt het fenomeen uitstellen van plezier tot een hoger niveau met haar jongste marketingcampagne.

Gastmuzikanten

Begin april begon het al goed te borrelen. FACT Magazine publiceerde een lijst met bevestigde gastmuzikanten voor de nieuwe plaat. Fake fake fake riepen de doorgewinterde idolaten van het Franse dj-duo, die inmiddels weten dat je álle informatie omtrent nieuw materiaal met een korrel zout moet nemen. Afgelopen weekend kwam daar op het Coachella-festival verandering in. Gefluisterd werd dat Daft Punk een verrassingsoptreden zou komen geven, wat natuurlijk onzin was (korrel zout), maar wel werd de volgende video op grote schermen afgespeeld:

https://youtube.com/devicesupport

De Coachella-video en het Pharrell-interview

In principe gaat dit om een première van de Saturday Night Live-reclame, plus een alfabetische lijst met “collaborators”. In de video zagen we naast Pharrell natuurlijk al gitarist Nile Rodgers van de band Chic, maar ook opvallende namen als Julian Casablancas (The Strokes), DJ Falcon en Giorgio Moroder worden bevestigd. FACT Magazine zat er niet naast. Alsof de Parijzenaren dachten dat de SNL-reclame én de promotievideo op Coachella nog niet overtuigend genoeg waren, verscheen eergisteren ook nog eens een interview met Pharrell waarin hij uitlegt hoe de collaboratie tot stand kwam. Met een korreltje zout.

I saw the robots at a Madonna party and they were just like “Well, we’re doing something and we can’t take our eyes off of it right now.” I was like “But listen, whatever you’re doing, just know that anything you guys need I’m always there. If you just want me to play a tambourine I’ll do it.”

Verderop in de video vertelt Pharrell dat hij in de studio een bruistabletje van “the robots” kreeg dat hem de juiste energie gaf om het nummer in te zingen. De bijwerking was helaas dat hij op de terugweg compleet vergeten was wat er zich allemaal in de studio had afgespeeld. Oh, en hij noemt Nile Rodgers continu “Niles Rodgers”. Je wordt in het ootje genomen waar je bij staat.

https://youtube.com/devicesupport

Volledige versie

De echte mindfuck begon echter pas vanaf het moment dat de SNL-reclame op internet verscheen. “Volledige versies” schoten als paddestoelen uit de grond. Voor zover duidelijk heeft de briljante marketingmachine van Daft Punk hier zelf niet eens iets mee van doen gehad, en zijn het dit keer de fans die hun best doen om verwarring te zaaien met zoveel mogelijk nep-tunes.[1] Sommigen waren zo origineel om met een rickroll op de proppen te komen (bijvoorbeeld deze). Anderen waren verrassend overtuigend, maar uiteindelijk bevatten ze geen van allen iets nieuws ten opzichte van de teaser van één minuut. Door stukjes handig te loopen en door elkaar te mixen kom je blijkbaar al heel snel tot iets wat eventueel voor een nieuw Daft Punk-nummer door kan gaan:

https://youtube.com/devicesupport

Gisteravond kwam Idolator dan eindelijk met een versie die nu algemeen voor “echt” wordt aangenomen. Tijdens deze vier minuten horen we eens geen loop, maar een nieuw couplet met een andere tekst. De climax wordt uitgesteld tot na het tweede refrein, en op het laatst horen we de robotstemmen tegelijk met enige ad libs van Pharrell. Klinkt echt, zou je zeggen? De fans hebben weer hun bedenkingen. Ten eerste beweert de lijst van FACT Magazine, een van de weinige bronnen die tot dusver juist zijn gebleken, dat het liedje 6:07 minuten zou moeten duren in plaats van vier. Ten tweede: is dat nu echt Pharrell die we in die nieuwe coupletten horen, of een goede imitator?

  1. [1]Grapje bedacht door Opgezwolle

Tags: , , , , , , , , , ,

-->