nummer van 16/04/2013 door

‘From A Window Seat’ van Dawes

Geen haast om Europa te veroveren

Dawes – From A Window Seat – Lyric Video – NEW SINGLE

Hoe vaak word je eigenlijk nog echt fan van een band? En dan bedoel ik niet dat je een plaatje van artiest wat vaker draait dan gemiddeld, maar dat je een band minstens een paar jaar van je leven bij je draagt. Dat albums grijsgedraaid worden, je ieder subtiel detail van de muziek kunt dromen en hongerig zit te wachten op een nieuwe track of een concertaankondiging. Mij gebeurt het in ieder geval niet al te vaak meer en kan me sinds Dawes eigenlijk geen nieuwe band herinneren die me op die manier bezig heeft gehouden.

Beste ontdekking sinds tijden

Dat begon ongeveer anderhalf jaar geleden. Via het luisteren naar Jonathan Wilson kwam ik uit bij Nothing Is Wrong, de tweede plaat van Dawes en geproduceerd door Wilson. Wat ik daar zo geweldig aan vond vertelde ik al eerder op dit blog. Maar waar de meeste nieuwe bands die ik ontdek na een paar weken high rotation meestal weer wat verder naar de achtergrond verdwijnen, heb ik Dawes sindsdien zeker nog wel wekelijks gedraaid. Het concert dat ik begin 2012 van de band bezocht behoort ook met gemak tot de beste die ik dat jaar zag.

Alhoewel er toch best een markt voor americana is in Nederland, mocht Dawes hier tot nu toe niet rekenen op al te veel succes en bekendheid. Aan waardering geen gebrek, maar de groep liefhebbers blijft vooralsnog klein. Ondanks dat er vorige week een nieuwe plaat uitkwam, zal dat voorlopig ook nog wel even zo blijven. Stories Don’t End zal namelijk op 19 augustus pas in Europa uitgebracht worden. Nu zegt dat in tijden van iTunes en andere digitale kanalen niet zoveel natuurlijk, maar promotie en daarmee ook de concerten aan deze kant van de oceaan zullen nog wel even uitblijven. En tsja, wat heb je ook eigenlijk in kleine Europese zaaltjes te zoeken als je in Amerika wekenlang op pad kunt als voorprogramma van Bob Dylan of begeleidingsband van Robbie Robertson?

Dawes

De doorbraakplaat?

Toch hoop ik dat het opbloeiende succes in Amerika de band ook in Europa meer zal brengen. De manier waarop de nummers in elkaar steken en het bijna ouderwetse vakmanschap van de muzikanten verdienen simpelweg zalen vol met mensen die van elke minuut genieten. Want behalve dat de band op plaat uitstekend klinkt, is het live ook nog eens minstens zo goed. “We’re a live band that records records” zei frontman Taylor Goldsmith al eens. Maar goed, voorlopig zullen we het nog even moeten doen met een nieuwe plaat die hier officieel nog niet eens uit is.

Een plaat waarvan ‘From A Window Seat’ de eerste single is, die al in februari van dit jaar uitkwam. Het was een verrassend nummer na de toch wat ingetogen en bedrukte nummers van Nothing Is Wrong. Dawes blijkt de zaken op de nieuwe plaat anders aan te gaan pakken, mede omdat ze een beetje klaar zouden zijn met het jaren 70-stempel dat ze met hun vorige albums opgedrongen kregen. Zo zou het album uitgebracht worden op hun eigen platenlabel en werd voor de productie Jacquire King aangetrokken, die al eerder werkte met Tom Waits en Kings Of Leon. Een verfrissend effect blijkbaar, wat al hoorbaar is in de eerste twintig seconden van ‘From A Window Seat’. Waar de nummers op hun vorig plaat heerlijk loom voortkabbelden, zindert er nu steeds vaker een onrustige maar aangename spanning in de muziek. Ruimte voor rustigere nummers is er nog steeds, maar als album klinkt Stories Don’t End nog gebalanceerder en samenhangender dan Nothing Is Wrong. Ik kan er in ieder geval weer een paar jaar mee vooruit.

Tags: , , , , , , ,

-->