nummer van 13/04/2013 door

‘Jolene’ van Dolly Parton

Dolly’s smeekbede

Dolly Parton – Jolene (High Quality) sound

“Ga je alweer naar de bank? Volgens mij hebben we helemaal niet zoveel geld!”, grapt Dolly Parton als haar man voor de zoveelste keer in de week zijn saldo gaat checken. Ze weet best wat er aan de hand is: er is een tweede attractie in de bank die de reisjes stimuleert. Een roodharige schone wacht hem daar op en vanachter haar balie laten zij en haar lange benen duidelijk merken dat ze het wel zien zitten. Hij weet het, zij weet het, Dolly Parton weet het; Jolene’s trouble.

Jolene kwam in twee gedaantes Dolly Partons leven binnen: eerst als een jong onschuldig meisje, later pas als haar concurrente. In de tijd dat Parton nog deel uitmaakte van de Porter Wagoner country-televisieshow (waar ze acht jaar aan meedeed), kwam op een avond een roodharig meisje met groene ogen en een porseleinen huid om haar handtekening vragen. Bij het horen van de naam van deze prinses wist Parton dat er in die paar letters een liedje verscholen zat. “Well, aren’t you the prettiest thing I’ve ever seen”. De tweede roodharige in Partons leven, een slinkse bankmedewerkster, verdiende tot haar grote verdriet dezelfde zoete naam. Daarom moest ze ook zo snel mogelijk haar leven weer uit.

In interviews laat Dolly Parton weten dat de situatie met haar man uiteindelijk onschuldig was. Maar, of er nu echt gevaar dreigde of niet, het lukt Jolene wel Dolly zenuwachtig genoeg te maken om haar een van de beste vrouw-tot-vrouw-teksten te laten schrijven.

Jolene, Jolene, Jolene, Jolene
I’m begging of you please don’t take my man
Jolene, Jolene, Jolene, Jolene
Please don’t take him just because you can

Deze vrouw (Dolly Parton, haar personage, jij, ik), ver voorbij de fase van woede en jaloezie, vecht op de enige manier die ze nog heeft voor haar man: ze gaat naar de duivel zelf. Ontkennen heeft geen zin: Dolly kan de competitie met Jolene niet aangaan, wiens naam als een soort wrede grap iedere keer weer haar schoonheid bevestigt. “Your smile is like a breath of spring, your voice is soft like summer rain and I cannot compete with you, Jolene”. De klap te moeten erkennen dat Jolene haar met haar charmes volledig weg kan spelen heeft ze allang geïncasseerd maar het vertrek van haar man zou ze niet overleven. “And I can easily understand how you could easily take my man, but you don’t know what he means to me, Jolene”. Haar laatste redmiddel is Jolene te laten weten heel goed te begrijpen dat als haar man bij haar blijft, dat slechts een gunst zou zijn van Jolene. Een gunst waar Dolly Jolene bijna voor zou bedanken. Want in feite is het al te laat; ze weet dat Jolene haar man allang heeft. Het enige wat ze kan doen is haar vragen hem niet te pakken.

Dolly Parton klink als een klein vogeltje in nood als ze ‘Jolene’ zingt. Hulpeloos en tegelijk vechtlustig genoeg om zich volledig kwetsbaar op te stellen tegenover de vrouw die haar geluk aan een zijden draad laat bungelen. “I had to have this talk with you. My happiness depends on you and whatever you decide to do, Jolene”. De perfecte 70s gitaarprogressie, countryviolen en scherpe drumpartij zijn precies de aanmoediging die Parton nodig heeft om voor haar rivale op haar knieën te gaan. Ze is treurig maar niet zielig en zal tot het einde gaan om haar geluk veilig te stellen. Als Jolene’s hart de helft zo mooi is als haar benen, dan laat ze Dolly’s man gaan.

The Temptations – Aint Too Proud To Beg

Tags: , , , ,

-->