nummer van 14/04/2013 door Wilbert Leering

‘This Magic Moment’ van Ben E. King & The Drifters

Context is King

Als je onze gastblogger Wilbert Leering (@wilbertleering) niet kent als copywriter of conceptmaker, dan móet het wel van het fantastische perfects.nl zijn. Zo niet, haast je dan – uiteraard na het lezen van dit stuk – zo snel mogelijk naar die perfecte muzieksite, waar een ontelbaar aantal playlists op je staat te wachten. Maar nu eerst het woord aan Wilbert, want hij wil zijn favoriete Sopranos-scène met ons delen.

The Drifters "This Magic Moment"

Soms kan ‘iets’ van een goed liedje een geweldig liedje maken. Een verliefdheid, bijvoorbeeld. Een vakantie. Een feestje. Een zondagochtend. Een scène uit een film of een serie. En dat laatste maakte van ‘This Magic Moment’ van Ben E. King & The Drifters voor mij écht een geweldig liedje. Een scène uit een serie, dus. Uit The Sopranos om precies te zijn.

Bobby Bacala

Lard-ass Bobby

In het zesde seizoen, in de aflevering met als titel Soprano Home Movies is er al de hele tijd gedoe. Tony Soprano loopt Janice (zijn zus) te treiteren en uiteindelijk – tegen het einde – richt hij zijn pijlen op Bobby Bacala. Bobby is een beetje de lard-ass uit de serie. Zeker in de ogen van Tony. Maar Bobby doet eigenlijk geen vlieg kwaad. Sterker, “you feel sorry for the guy everytime he speaks.” Maar ok: goeierik Bobby wordt dus gekieteld door Tony. Kietelen zoals maffiosi dat doen: “hé, jij hebt nog nooit iemand gedood hè’…waarom niet?” Bobby lard-assed zichzelf nog uit dit gesprek, niet wetende dat zijn kans snel genoeg komt.

Lang verhaal kort: Bobby ‘grijpt’ die kans. Hij moet wel, dat weet hij en dat weten wij. Hij maakt er een zenuwachtige messy kill van en haast zich vervolgens naar een prachtig vakantiehuis waar zijn familie op hem wacht.

Maar als hij zijn SUV parkeert bij het huis gebeurt er ‘iets’ met Bobby… en met mij als kijker. Bobby’s adrenaline is uitgewerkt, duo Angst & Twijfel slaan toe en op dat moment ziet hij datgene waar hij het allermeeste om geeft: zijn vrouw en zijn kinderen. Hij ziet ze zitten in de zon, in een perfecte, vreedzame omgeving. Met z’n eerste moord vers achter de kiezen. En precies op dat verwarrende moment wordt het woord aan Ben E. King en The Drifters gegeven: ‘This Magic Moment’ wordt in gestart. Er klinkt een liefdesliedje over een magisch moment dat alles verandert in het leven van twee tortelduifjes, maar elk woord krijgt ineens een volstrekt andere lading.

Ben E. King & The Drifters - This Magic MomentBen E. King zingt: “I knew that you felt it too, by the look in your eyes.” We hóren het Bobby denken, terwijl hij zijn dochter boven zijn hoofd tilt. We voelen het gruwelijke geheim dat hij mee draagt, het cadeautje van Tony S. te N.J.. En het arrangement betekent nu ook compleet iets anders. De violen zijn niet meer romantisch en betoverend, ze klinken nu donker en angstaanjagend. Bobby is veranderd, zijn leven is veranderd en het liedje is veranderd. Ik kan er nooit meer anders naar luisteren, maar het liedje is er zóveel beter op geworden. Vanwege het échte gevoel dat dankzij die scène aan het liedje kleeft. Geen mierzoet liefdesliedje, maar ik hoor het geweten van een man die iets vreselijks heeft gedaan. Een liefdesverklaring die een bekentenis wordt…

Bekijk hieronder de complete scene, kippenvel gegarandeerd.

Bobby Bacala clips a french dude

Tags: , , , , , ,

-->