nummer van 11/04/2013 door

‘See And Don’t See’ van Marie ‘Queenie’ Lyons

(Her)ontdekt door The Afghan Whigs

Marie Queenie Lyons – See And Don't See

‘See And Don’t See’ begint als een doorsnee funky soultrack, maar ontaardt vanaf het eerste refrein in een intense schreeuwpartij van zangeres Marie ‘Queenie’ Lyons. Ik ken weinig soulzangeressen die zo hard tekeer gaan als deze. Vooral vanaf 1:58 is dit nummer een genot voor liefhebbers van rauwe, ongebreidelde southern soul. Een subgenre dat grotendeels veroordeeld is tot de obscuriteit, aangezien de popsound van de bekendere Motown-bands gewoon veel toegankelijker was voor het grote publiek. Wie hard graaft vindt de ware parels echter bij de rauwere, zuidelijke acts. De uit Louisiana afkomstige Marie ‘Queenie’ Lyons is er daar één van. Ze bracht naast enkele niet te versmaden singles slechts één volwaardige lp uit, Soul Fever. Naast een wat voorspelbare uitvoering van het doodgecoverde ‘Fever’ biedt de plaat meer dan genoeg moois.

De echte obscure soulfreaks weten dit allemaal al lang, maar hoe bereikt een artiest als Lyons nou het overgrote deel van muziekliefhebbers dat a) weliswaar potentieel fan van een dergelijke act kan zijn maar b) niet de moeite neemt om ieder kratje op iedere platenbeurs af te graven naar juweeltjes? Wie is onze gids? Een blog, magazine, filmsoundtrack, serie, een thanks list in het cd-boekje van band die je al gaaf vindt? Of misschien een gave cover door een andere band die je aanspoort om het origineel op te zoeken? Voor mij is dat in meerdere gevallen de laatste optie geweest, en dan allemaal door dezelfde band: The Afghan Whigs. De band heeft ontelbaar veel prachtcovers van bekende en minder bekende soul- en R&B-artiesten op hun naam staan. De perfecte manier om een band te ontdekken, of een liedje beter te leren waarderen omdat zij nu juist wél die gevoelige snaar raken die je bij het origineel miste. De razende soulstamper van Marie ‘Queenie’ Lyons vond ik precies op deze manier, toen The Afghan Whigs hun versie vorig jaar als comebacksingle uitbrachten. Ingetogen in plaats van uitbundig, maar minstens zoveel kippenvel.

The Afghan Whigs- See And Don't See

Zoals gezegd is ‘See And Don’t See’ slechts één voorbeeld van het gigantische aanbod aan gave Afghan Whigs-covers die op het internet rondslingeren. Hieronder volgt een overzicht van mijn persoonlijke favorieten.

‘The Dark End Of The Street’ van James Carr

Het origineel

Een klassieke soulballad en al talloze malen letterlijk gecoverd. Verdient eigenlijk een artikel op zich, want ontzettend mooi. Laten we er hier dan ook maar kort over zijn.

James Carr – At the dark end of the street

De cover

Een dreigende, langzame uitvoering met een vervormde hijgstem van frontman Greg Dulli. De vioolpartij op het laatst maakt het af.

The Afghan Whigs- The Dark End Of The Street

‘Can’t Get Enough Of Your Love’ van Barry White

Het origineel

Onmiskenbare discokraker van de man met de berezware stem. Wordt vaak gemakkelijk als “fout” afgedaan.

Barry White – Can't Get Enough Of Your Love Baby.

De cover

Een opmerkelijke coverkeuze, maar wát pakt het goed uit. Door de opgefokte, intense uitvoering krijgt de tekst een compleet andere lading. De zin “I can’t get enough of your love, baby” roept niet langer een fijn, verliefd gevoel op maar klinkt vooral getergd, als een vloek. Waanzinnig.

Afghan Whigs Can't Get Enough of Your Love Babe Live on MTV

‘Creep’ van TLC

Het origineel

Grote hit voor meidengroep TLC. Catchy en poppy, maar intelligenter dan het gros van haar concurrenten.

De cover

Het arrangement is nauwelijks gewijzigd, maar deze cover klinkt vooral een stuk sexyer dan het origineel.

The Afghan Whigs cover TLC's 'Creep'

‘Come See About Me’ van The Supremes

Het origineel

Een vrolijke soulhit van Motowns best verkopende act, eigenlijk binnen het genre het tegenovergestelde van Marie ‘Queenie’ Lyons. Zoet als altijd, maar o zo smakelijk.

Come See About Me

De cover

Het hoofdthema is omgezet naar mineur, wat hetzelfde effect geeft als de Whigs-cover van Barry White: de verliefdheid wordt een vloek. Ook hier pakt het weer perfect uit.

The Afghan Whigs – Come See About Me (video)

‘Lovecrimes’ van Frank Ocean

Het origineel

Een tamelijk recent R&B-nummer van dé artiest die het genre momenteel weer populair aan het maken is: Frank Ocean.

https://youtube.com/devicesupport

De cover

Ook opgenomen als comebacksingle in 2012 en evenals ‘See And Don’t See’ erg ingetogen. Niet zo dreigend als we van veel ander materiaal van The Afghan Whigs gewend zijn, maar evengoed knap gedaan.

The Afghan Whigs: Lovecrimes (Frank Ocean cover)

En de rest

Zoals gezegd: dit is slechts een kleine greep. Raadpleeg The Covers Project voor een compleet overzicht van nummers waar The Afghan Whigs zich ooit aan hebben gewaagd. Wees gewaarschuwd: het zijn er meer dan twintig.

Tags: , , , ,

-->