nummer van 07/04/2013 door Michelle van Rossenberg

‘My Michelle’ van Guns N’ Roses

Een ode aan de maffe drugsverslaafde

Door haar vrienden is ze inmiddels bekroond als ‘rockchick extraordinair met héél veel guilty pleasures’. Ze heeft een voorliefde voor Guns N’ Roses, maar je kunt haar ook wakker maken voor Dylan, U2 en Nickelback (ja, dat zei ze echt). Michelle van Rossenberg draagt de kleine-meisjes-droom bij zich om op een dag te mogen schrijven voor Rolling Stone Magazine, maar voor het zover is lees je hier alvast een gastblog over Michelle’s allergrootste passie: muziek. 

GUNS N' ROSES "MY MICHELLE" – Director: Mark Racco

Het ligt nog vers in mijn geheugen, de dag dat ik dit plaatje voor het eerst hoorde. Het kriebelende ‘Axl zingt over mij!’-gevoel zorgde voor liefde op het eerste gehoor. Iedere vrouw droomt er toch van om Axl haar naam te horen zingen? Confessions of a lady: ik hoor daar ook bij. Maar ondanks het feit dat ik heel groot fan ben van Guns N’ Roses en het heerlijk vind om Axl zijn hopeloos krakende, karakteristieke stem mijn naam te horen schreeuwen, ben ik blij dat het nummer niet over mij gaat.

Your daddy works in porno, now that mommy’s not around
She used to love her heroin, but now she’s underground
So you stay out late at night and you do your coke for free
Drivin’ your friends crazy with your life’s insanity

Gekke, drugsverslaafde rockchick

Michelle Young

Dit is ze dus, Michelle Young

Over wie gaat het nummer dan wel? Dat moet Michelle Young zijn. Een vriendin van de band en het oogappeltje van Axl. Toen zij op een avond met Axl in de auto zat, kwam de fameuze ‘Your Song’ van Elton John voorbij geslopen op de radio. Michelle biechtte op dat ze ook graag zou willen dat er een liedje voor haar werd geschreven. Omdat Axl de minste niet was, schreef hij ‘My Michelle’. De eerste versie van het nummer werd een romantische ode aan zijn vriendinnetje. Maar Axl realiseerde zich dat zijn schrijfkunsten niet op de werkelijkheid gebaseerd waren en herschreef het nummer. De songtekst die daaruit voortkwam, was iets minder lief (op het einde van het nummer na). Slash was het dan ook niet eens met de tekst, maar Axl hield zijn poost stijf. Dit was écht. Dit was Michelle: de gekke, drugsverslaafde rockchick.

Maar die gekke rockchick heeft niet altijd op even goede voet gestaan met Axl. Als vriendin van de band had ze de gewoonte om de kleedkamer binnen te wandelen. Tot december 1985, tenminste. Want toen trof ze Axl in één van zijn buien. Hij greep haar beet, scheurde alle kleren van haar lijf en gooide haar letterlijk naakt op straat. Zonder sex te hebben met haar, dat dan weer wel. Later die dag stond de politie voor de deur, op zoek naar Axl (die zich verstopt had achter een aantal versterkers met een ander meisje). De politie zette iedereen aanwezig in het huis op een rijtje en Michelle, hysterisch en in tranen, moest Axl identificeren. Nadat ze de verkeerde persoon aanwees, verliet de politie de woning. Michelle heeft Axl daarna nog aangeklaagd wegens verkrachting, maar die aanklacht heeft ze uiteindelijk laten vallen. Waarom? Op Sunset Boulevard ging het gerucht dat haar moeder daar de oorzaak van was. Die was namelijk met Axl naar bed geweest en zou Michelle ervan hebben overtuigd dat Axl een goede jongen was en de aanklacht in moest trekken.

Appetite for DestructionGeen ‘pretty picture’

Axl wilde het nummer niet op het debuutalbum laten verschijnen zonder dat hij toestemming had van Michelle. Hij besloot de lyrics aan haar voor te lezen. Michelle Young zelf? Laaiend enthousiast. (En terecht). Zelfs haar vader vond het een prachtig nummer. ‘My Michelle’ was gevleid en blij dat Axl geen ‘pretty picture’ had gemaakt, maar haar had beschreven zoals ze was. Zo is deze ode aan Michelle Young na lang getouwtrek van de band, toch terecht gekomen op Appetite for Destruction (1987). En dat is maar goed ook, want ik had het voor geen goud willen missen. Dankjewel, Michelle!

Now you’re clean and so discreet, I won’t say a word
But most of all this song is true, in case you haven’t heard
So c’mon and stop your cryin’, cause we both know money burns
Honey don’t stop tryin’ and you’ll get what you deserve

En deze Michelle? Die vindt het vreselijk jammer dat de plaat maar 3 minuut 40 duurt. Wat mij betreft had Axl nog honderd keer mijn naam mogen schreeuwen. Gelukkig heb ik mezelf kunnen troosten met alle andere pareltjes op de plaat. All hail Guns N’ FN’ Roses!

Tags: , , , , , , , , ,

-->