nummer van 06/04/2013 door

‘Hurdy Gurdy Man’ van Donovan

Niet te vertrouwen

Donovan – Hurdy Gurdy Man

Donovan, de Beatles, Led Zeppelin, Jimi Hendrix en nog een keer de Beatles. Allemaal zitten ze, op de een of andere manier, in ‘Hurdy Gurdy man’. Van Ierland (Donovans geboorteland) naar India, terug naar Ierland. Niks is echt voor de hand liggend bij ‘Hurdy Gurdy man’, en de verhalen die om het nummer zweven dragen alleen maar bij aan de eigenaardigheid van Donovans vreemde personage.

Het begint al bij de muzikale keuzes die Donovan maakte voor deze opname. Er zijn honderden manieren om je plaat te openen; Donovan blaast. Na een maat begint hij met een gitaar zijn zang te begeleiden en voordat je “Hurdy Gurdy Roly Poly” hebt kunnen zeggen, hebben een tambura en een elektrische gitaar zich in het geheel gemengd. Intussen zingt Donovan over een vreemd Hurdy Gurdy-personage terwijl hij klinkt alsof hij door elkaar wordt geschud en door een blik zingt. Dit is een van de vreemdste liedjes die ik ken. Lief en demonisch tegelijk. Het is hypnotiserend. En die Hurdy Gurdy man vertrouw ik voor geen cent, met zijn “songs of love”.

Donovan schreef Hurdy Gurdy Man over de Maharishi Mahesh Yogi, de Indiase yogi die de Beatles opzochten tijdens hun befaamde 1968 reis naar Rishikesh. Donovan was er bij. Doel van de reis: leraar worden in transcendentale meditatie (TM). Het avontuur eindigde somber toen Maharishi een van de vrouwen in de groep begon te versieren en zijn geloofwaardigheid daarmee volledig om zeep hielp. Gedesillusioneerd pakten Lennon, Harrison en Donovan na zes weken hun koffers (Ringo Starr en zijn vrouw waren na tien dagen al vertrokken en de McCartneys na een maand). Op de vraag van Maharishi aan Lennon waarom ze weggingen, antwoordde deze laatste in stijl: “Als je echt zo cosmic bent, dan weet je dat.” Later zou Harrison zich verontschuldigen voor zijn gedrag tegenover Maharishi. Wat is er dan echt gebeurd, daar in Rishikesh?

Nog meer mysterie om ‘Hurdy Gurdy Man’: wie hebben het nummer ingespeeld? Donovan hield stellig vast dat ‘Hurdy Gurdy’ een soort Donovan-Led Zeppelin-collaboratie was met Jimmy Page op elektrische gitaar en John Bonham op drums. Echter, volgens John Paul Jones, die de sessiemuzikanten voor Hurdy Gurdy inhuurde, waren het Alan Parker en Clem Cattini die in mei 1968 met Donovan in de studio zaten. Page zelf heeft nooit bevestigd (noch duidelijk ontkend) de ‘Hurdy Gurdy’-gitaarsolo ingespeeld te hebben. Donovan, van zijn kant, ziet Hurdy Gurdy’s Keltische vibe juist graag als beginpunt voor het Led Zeppelin-geluid. En dat is nog niet alles: eigenlijk was Jimi Hendrix Donovans eerste keuze als gitarist, maar die had het druk. Met andere dingen.

Donovans drang ’s werelds beste rockmuzikanten aan zijn liedje te koppelen roept toch een paar vraagtekens op. En achteraf gezien is het ook veel commotie voor een gitaarpartij (1:58) die bijna helemaal van de studioversie van het nummer geschrapt is. Toen Donovan en George Harrison elkaar ontmoetten in Rishikesh schreef Harrison namelijk nog een derde couplet voor ‘Hurdy Gurdy’ dat pas op het laatste moment plaats maakte voor de gitaarsolo; het nummer zou anders de drie minuut twintig-grens overschrijden, het maximum voor singels uit die tijd. Tijdens concerten zingt Donovan het derde couplet vaak nog wel. Ook hij lijkt daarmee Maharishi te hebben vergeven.

Ik vertrouw het niet helemaal. De Hurdy Gurdy man niet en Donovans verhalen ook niet. Er is steun te halen bij de Beatles. Vlak na zijn vertrek uit India schreef Lennon de tekst van ‘Sexy Sadie’ – zijn laatste woord aan Maharishi. Op aandringen van George noemde hij het nummer niet ‘Maharishi’, dat anders als volgt had geklonken:  Maharishi, what have you doneYou made a fool of everyone. 

https://youtube.com/devicesupport

Tags: , , , , , , , , , ,

-->