nummer van 04/04/2013 door

‘You’ve Got Nerve’ van The Night Marchers

Perfect concert, behalve het duffe publiek

“Een jaar of vijftien geleden speelde ik voor het eerst in Amsterdam. Iedereen stond ons maar wat aan te gapen, armen over elkaar en een uitdagende blik in de ogen. ‘Zo reageert het publiek altijd in Amsterdam’, zeiden we na afloop tegen elkaar om de zure smaak van de show weg te spoelen. Toen begon de band na ons te spelen en iedereen begon te springen, dansen en te stagediven. Tja…”

Het is november 2009 en aan het woord is John Reis. Met zijn huidige band The Night Marchers staat hij die avond voor een karig gevulde Sugar Factory in Amsterdam. Met de anekdote die hij halverwege de set vertelt, probeert hij het publiek wat los te maken. Tevergeefs, daar is nog wat extra’s voor nodig.

RFTC

De anekdote gaat over zijn oude band Rocket From The Crypt die in 2005, na vijftien jaar platen maken en touren, de gitaren in de wilgen heeft gehangen. Maar momenteel reist de band weer door Europa voor een handvol optredens. Van een uitverkocht huis in Berlijn op dinsdag tot een druk en prijzig festival in België eind deze maand. Ik hoop dat het publiek deze keer wat toeschietelijker is dan dat uit de anekdote. Het is ze gegund namelijk.

Dat de reünies van jan en alleman al een tijdje belachelijke vormen hebben aangenomen, kan ik niet ontkennen. Vooral binnen de zogenaamde alternatieve genres lijken de uitgebluste veertigers weer massaal terug te grijpen op de gevoelens die met hun adolescentie gepaard gingen, om weer de liedjes te vertolken waarmee ze twintig jaar geleden furore maakten. Mooi voor ze natuurlijk, zolang het publiek blijft opdraven.

Maar John Reis van RFTC is niet iemand die enkel eventjes komt teren op oud succes. Hij is altijd muziek blijven maken en ook nog eens goede. Zo speelde hij bijvoorbeeld in Hot Snakes en momenteel dus in The Night Marchers.

Reis en de zijnen zijn altijd wel in voor een geintje.

Reis en de zijnen, altijd wel in voor een geintje.

Lef

Die laatste bracht in 2008 zijn debuutalbum See You In Magic uit. Dit jaar is daar het vervolg op gekomen, Allez Allez. Op die novemberavond in 2009 was de band nog nieuw voor me. Ik had hoge verwachtingen – veel van Reis’ oudere bands staan in de platenkast en luister ik nog steeds met plezier. En die verwachtingen werden zelfs overtroffen. Het concert was ontzettend goed: energiek, gebalanceerd, mooie liedjes, charismatische frontman (Reis), goed geluid. Eigenlijk was het perfect, behalve dan de karige opkomst en de tamme reactie.

Hoogtepunt van die avond was voor mij het nummer ‘You Got Nerve’. Het is een bluesy en laidback liedje, dat extra opvalt omdat de rest van de nummers redelijk up-tempo zijn. Naderhand, toen ik de plaat al een flink aantal keren had gedraaid, bleef het mijn favoriete nummer (naast ‘And I Keep Holding On‘). De relaxte sfeer die het oproept maakt het tot een perfect nummer om eventjes bij af te koelen, het liefste met een koud biertje in de zon, na een dag hard werken. Ik kan niet wachten.

John Reis zelf heeft ook lef trouwens, die novemberavond. Na de anekdote over dat het publiek niet losging op zijn band, roept een aangeschoten jongen in paarse trui dat dat komt omdat die band niet goed was. Publiekelijk zet Reis de jongen te kakken, ondanks dat die in zijn eentje zo’n 5 procent van het publiek uitmaakt. Niet malend om een fan meer of minder. “En paars is niet je kleur,  vriend”, sluit hij af tot grote hilariteit van de rest van de aanwezigen en de jongen zelf. Net dat extraatje wat nodig is. Het publiek is ontdooid.

Tags: , , , ,

-->