nummer van 02/04/2013 door

‘Soul Makossa’ van Manu Dibango

Will Smith, Wacko Jacko en Milli Vanilli willen je laten dansen

https://youtube.com/devicesupport

Voor mijn nummer van de dag wil ik aanhaken aan Martijns bijdrage van gisteren. Nee, het gaat niet over mijn voorstel voor een Classic Album-aflevering (al wil ik terloops het debuutalbum van The Kids nomineren voor de Belgische editie); ik ga wat verder in op een klein stukje van ‘Fast Lane’, het nummer van de dag van gisteren. Nadat ik eerder al schreef over ‘Unhooked Generation’ van Freda Payne, de sample aan het begin van de hit van Urban Dance Squad, kan ik het natuurlijk niet nalaten om ook nog wat te vertellen over die andere sample uit het nummer.

Manu says dance!

Manu says dance!

Het is maar een klein stukje hoor, dat UBS gebruikt. Tot twee maal toe hoor je zes tonen van een saxofoon (op 1:00 en 1:11), goed weggestopt in een brij van luide gitaren, rommelende bas, knallende drums en razende raps van Rudeboy. Het mooie aan beide samples – de gitaarintro uit ‘Unhooked Generation’ en de sax uit ‘Soul Makossa’ van Manu Dibango – vind ik dat je niet overduidelijk hoort dat het leenmateriaal is. Ten eerste omdat ze allebei die fuzzy sound hebben die perfect bij het nummer past. Ten tweede omdat het ook allebei melodietjes zijn die de band zelf zou kunnen spelen. Mits de toevoeging van een saxofonist natuurlijk.

Dat is best een opvallend gegeven, want het is vaak toch wel duidelijk wanneer een stukje gesampled is. Bovendien zijn beide nummers best vaak door anderen gebruikt. In het geval van ‘Unhooked Generation gaat het (volgens mij) altijd om die kenmerkende gitaarintro die je dus ook zo herkend, maar van ‘Soul Makossa’ is het vaak een ander stukje dat van Manu Dibango geleend wordt en dat net zoals de sax in ‘Fast Lane’ vaak moeiteloos in een nummer verdwijnt.

Wacko Jacko’s koor zong het:

Michael Jackson – Wanna Be Starting Something

De studiozangers achter Milli Vanilli ook:

Milli Vanilli – Girl You Know It's True (N.Y. Subway Extended Mix)

Q-Tip rapte het:

https://youtube.com/devicesupport

En dat deed ook de Fresh Prince:

Will Smith – Gettin' Jiggy Wit It

Zoals je hoort zijn het niet de minsten die de oproep van Manu Dibango over hebben genomen. Soul makossa. Doe de souldans, want dat betekent makossa in het Duala, de moedertaal van de Kamaroense zanger/muzikant.[1] Michael Jackson was een van de eersten die het soul makossa-gezang over nam en sindsdien zijn velen hem gevolgd. Zelfs tot in 2012 toen Ariel Pink’s Haunted Graffiti het in ‘Farewell American Primitive’ voorbij liet komen. Van 1972 tot op de dag van vandaag galmt de oproep van Dibango door de speakers. Dans!

  1. [1]Makossa is ook de naam van een Kameroens muziekgenre.

Tags: , , , , , , , ,

-->