nummer van 29/03/2013 door

‘I-94’ van Radio Birdman

Spookachtige sfeer

Wat ik zo cool vind aan dit nummer is de spookachtige sfeer. Het loopje op een enkele snaar, de door tremolo gedreven gitaarakkoorden, de donkere voorstelling van Detroit en het muzikaal prachtige refrein (goed, met verder een nogal willekeurige tekst). Wat ik ook zo cool vind is dat deze band uit Australië komt, maar net doet alsof die over de door The Stooges en MC5 gebaande paden in hun thuisstad Detroit wandelt. Grappig is dat de bandnaam afgeleid is van een slecht verstane tekst van Iggy Pop in het The Stooges-liedje ‘1970’. “Radio burning”, zingt Iggy Pop. “Radio Birdman”, dachten de bandleden en noemden hun band zo.

birdman

Radio Birdman werd in 1974 opgericht. Hun rock-‘n-roll heeft veel bands beïnvloedt, vooral in Australische alternatieve scene. Echt spectaculair is de levensloop van de band verder niet. In 1978 gaven de leden er alweer de brui aan, speelden enkelen met hun voorbeelden uit MC5 en The Stooges in een bandje (New Race) en kwamen ze in 1996 weer bij elkaar. Vijf jaar later bracht Sub Pop Records een compilatie uit die de interesse in de band aanwakkerde, speelde Radio Birdman daarna jaren op allerlei podia over de hele wereld, totdat in 2008 definitief de stekker uit de band werd getrokken.

De compilatie van Sub Pop

De compilatie van Sub Pop

Zoals zoveel bands was Radio Birdman na de ontmanteling uitgegroeid tot een cultband, en van dat succes mogen bands als deze best nog een tijdje genieten. Maar het was niet veel soeps hoor: in 2006 speelde de band op het Tilburgse Incubate-festival. En om nou te zeggen dat daar de vonken vanaf vlogen, nee.

Maar in een vorig leven was de band naast AC/DC het wildste dat Australië te bieden had. De wilde rock van deze Stooges-discipelen moet je dan ook in zijn tijd plaatsen. De muziek was wat toegankelijker dan die van hun voorbeeld, maar deed niet onder aan intensiteit. En dat hoor je terug in ‘I-94’.

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

-->