nummer van 27/03/2013 door

‘And You Know That’ van The Sequence

Een onafgewerkte verzamelklus

The Sequence – And You Know That

Ze heeft het platenverzamelaars zoals mezelf wel gemakkelijk gemaakt hoor, met die simpele knalblauwe hoes met bovenaan in grote vloeiende, doch duidelijke letters de naam van de platenmaatschappij (dat er geen twijfel over mag bestaan dat zij als eigenares het belangrijkste is en niet de artiest). De laatste L deint uit in een hoorn des overvloeds met in de opening de skyline van New York. De cornucopia van rap.

Sugar Hill Records

Releases van Sugar Hill Records, het legendarische hiphoplabel van zangeres, producer en ondernemer Sylvia Robinson, waren mijn eerste obsessie toen ik als prille twintiger eindelijk genoeg geld bij elkaar kon werken om me met ongezonde regelmaat naar Antwerpen te begeven, om mijn tijd en zuurverdiende loon in te gaan ruilen bij de Jean, eigenaar van het ondertussen ter ziele gegane Inside Records. Jean, zoals elke goede winkeleigenaar, kende zijn clientèle goed en wist dat hij die grote blauwe plakken, maar ook de Franse persingen met fotohoes, sowieso voor me aan de kant mocht leggen. Ik kocht ze toch allemaal. En ja, dat betekent dus dat ik ‘Rapper’s Delight‘ met vier verschillende hoezen heb en ook meermaals dezelfde nummers van Grandmaster Flash in de kast heb staan. Maar ach, daar ben je verzamelaar voor, toch?

Ik had destijds de ambitie om alle Sugar Hill platen te kopen – ook daarvoor ben je verzamelaar – maar na een jaar of twee ben ik gestopt. Een reis naar New York werkte gek genoeg ontmoedigend. Nee hoor, die prachtige twaalf inch ep’s waren helemaal niet moeilijk te vinden en nee, ze waren ook niet duur. Integendeel zelfs. In elke platenzaak sprong er wel een Sugar Hillblauwe platenbak in het oog. Een dollartje of drie per stuk, meer was je er niet aan kwijt. Dan was ik bij Jean in Antwerpen wel duurder uit. Die hoorn des overvloeds die Syliva als logo voor haar platenmaatschappij koos, leek me dus niet gelogen. Een onbegonnen werk moest het zijn, om al die dingen in het pre-internettijdperk op te zoeken. Ondertussen weet ik wel beter. Tussen 1979 en 1986 (toen het label door financiële problemen ten onder ging) bracht Sugar Hill uiteindelijk maar enkele tientallen platen uit. Misschien moet ik toch maar weer eens op zoek.

Tags: , , , , ,

-->