nummer van 26/03/2013 door

‘Freaking Out The Neighborhood’ van Mac DeMarco

De beste muziek tegen de kou

Mac DeMarco // "Freaking Out The Neighborhood"

Normaal werken mensen die klagen over het weer behoorlijk op m’n zenuwen. Zeuren over iets waar je toch niets aan kunt doen, nogal nutteloos wat mij betreft. Zeuren over dingen waar je wel iets aan kunt doen eigenlijk ook, maar dat is weer een ander verhaal. Hoewel me ik er nu al een week of twee tegen verzet, begin ik alleen steeds meer begrip voor de verstokte mopperaars op te brengen want m’n muts en handschoenen hadden natuurlijk allang weer in de kast moeten liggen. Ik had al minstens een paar middagen op het terras moeten doorbrengen met een biertje en ik zou wakker moeten worden van fluitende vogeltjes in plaats van de buurman die z’n autoruit staat te krabben. Maar vooruit, ik zal me inhouden en in plaats van verder te zeveren over het weer iets plezierigers doen om me door die laatste paar dagen richting de lente te slepen. Zoals het draaien van een van mijn favoriete zomerplaten van vorig jaar: 2 van Mac DeMarco.

Zorgeloze zomerliedjes

Nou was 2 officieel geen zomerplaat, het album kwam namelijk pas in oktober uit. Maar toch kon ik in de herfst niet anders dan alsnog besluiten dat het mijn favoriete album van de zomer was. Want als de songs op het album iets deden, was het verlangen naar de zomer. Allereerst al door de laid-back manier waarop DeMarco zijn nummers zingt, maar ook zeker door de surfachtige sound die zijn gitaar heeft. Sowieso straalt zijn muziek een en al zorgeloosheid uit, af en toe subtiel benadrukt door een zanglijn die op het randje van valsheid balanceert of een gitaarmelodie die compleet zijn eigen weg gaat. Normaal zou het je irriteren, maar op 2 geeft het juist iets extra’s en glimlach je erom.

Mac-DeMarco

Mac DeMarco maakt in tegenstelling tot veel zomermuziek bepaald geen muzikale niemendalletjes. Hoewel de hele plaat op een soort verknipte manier enorm catchy is, steekt er veel vernuft in de nummers. Zoals ‘Freaking Out The Neighborhood’, dat leunt op een onweerstaanbare gitaarlijn. Op het kitscherige af, zeker door de goedkope gitaareffecten, maar tegelijkertijd klinkt het bekend en vertrouwd. DeMarco soleert ook gerust het hele nummer door, zonder ook maar ergens een akkoord aan te slaan. Geen typische zomerhit, maar nog steeds uitermate geschikt om bij weg te dromen richting zon, warme temperaturen en lome middagjes in het park. Op 11 mei staat Mac DeMarco in de Bitterzoet te Amsterdam, hopelijk is het dan niet alleen de muziek die zomers is.

Tags: , , ,

-->