nummer van 21/03/2013 door

‘Yes’ van Manic Street Preachers

Waar is Richey gebleven?

Manic Street Preachers – Yes

Het is een van de grootste mysteries uit de popgeschiedenis. Waar is Richey Edwards gebleven? Edwards, beter bekend als Richey James, speelt begin jaren negentig op de eerste drie platen van de Manic Street Preachers. De in 1967 in Wales geboren muzikant heeft geen groot talent voor de gitaar, maar schrijft veel van de teksten op die eerste drie platen en bewaakt de koers en de uitstraling, die toen net als nu politiek geëngageerd is. Afgelopen november viert de band zijn twintigjarig bestaan met de heruitgave van de eerste plaat, Generation Terrorists. Een mooie mijlpaal, maar van Edwards ontbreekt dan al zeventien jaar elk spoor.

Edwards live

Edwards live

Edwards vecht al geruime tijd met depressie, anorexia, zelfverminking en overmatig alcoholgebruik als hij op 1 februari 1995 verdwijnt. Als kind probeert hij zijn gedeprimeerde toestand te doorbreken door zich in de raarste outfits op te doffen. “Niks wond me meer op als de aandacht die ik kreeg als ik me zo raar mogelijk kleedde”, zei hij daar eens over in een interview. “Woede en verveling gaan hand in hand.”

Geen enkel spoor

Kort na zijn verdwijning die eerste februaridag zijn er vele tekenen dat hij zich ophoudt in de omgeving van Cardiff en Newport. Het spoor leidt na dik twee weken uiteindelijk naar zijn auto die op de parkeerplaats van Severn View staat, bij de Severn Bridge, een bekende zelfmoordbrug tussen Bristol en Newport. De accu is leeg en in de auto is overduidelijk geleefd. Maar van Edwards geen enkel spoor, ondanks de vermoedens dat hij van de brug is gesprongen in het water van het Bristol-kanaal dat naar de open zee leidt. En zo begint een van de grootste mysteries uit de muziekgeschiedenis en de mythevorming van Edwards.

4 real

4 real

Opzien baart hij in 1991 tijdens een interview met NME-journalist Steve Lamacq. De journalist graaft naar Edwards’ motieven om zijn muziek en kunst écht te houden. Gebruikt zijn band de punkethiek niet om een suggestie van authenticiteit hoog te houden? Edwards voelt zich aangetast in zijn geloofwaardigheid en haalt een scheermes tevoorschijn. Voor de ogen van de journalist kerft hij de woorden ‘4 real’ in zijn arm, die daarna met achttien hechtingen moet worden gedicht. Een statement, dat voordat de wond wordt gehecht nog op foto is vastgelegd.

Het is een illustratie van Edwards’ strijd om zijn ware motieven als kunstenaar over het voetlicht te brengen. Met zijn verdwijning misschien wel als meest bizarre voorbeeld.

Bijbel

Vorig jaar vierde de band het twintigjarig jubileum van zijn eerste plaat. Volgend jaar is het de beurt aan het derde album, The Holy Bible, dat tegenwoordig als een van de beste alternatieve platen uit de jaren negentig te boek staat. Het is de laatste plaat die Edwards met de Manic Street Preachers maakt. Hij schreef drie kwart van de teksten, was verantwoordelijk voor de sprekende hoes en verzon de titel. Die refereert volgens hemzelf aan hoe de bijbel de wereld zou moeten omschrijven zoals die is, met al zijn imperfecties, strijd en duistere kanten. Precies wat hij ook probeerde in zijn teksten.

The Holy Bible

The Holy Bible

In ‘Yes’ bijvoorbeeld, het openingsnummer van The Holy Bible, schildert Edwards de donkere kant van onze consumptiemaatschappij. Mensen worden zo gek gemaakt door begeerte dat ze niet meer weten wat ze willen: “And I don’t know what I’m scared of or what I even enjoy”, laat hij zanger James Dean Bradfield zingen. ”

In 2008 is Edwards officieel ‘waarschijnlijk dood’-verklaard, dertien jaar na zijn verdwijning. Het heeft lang geduurd voordat zijn familie hier aan wilde geloven, niet in de laatste plaats vanwege meldingen van fans die Edwards gezien zouden hebben. Zo zou hij in India zijn gezien en op de eilanden Fuerteventura and Lanzarote. Maar deze waarnemingen hebben nooit tot zijn vondst geleid. Hoewel zijn waarschijnlijk dood-status officieel sinds 2008 in de boeken staat, kan ik niet geloven dat het voor familie en vrienden de closure is die ze hoopten te vinden. Waar is Richey Edwards gebleven? Het is een vraag waar ze mee hebben moeten leren leven, maar die nog niet beantwoord is.

Tags: , , , , , , , ,

-->