nummer van 20/03/2013 door

‘Breakfast Can Wait’ van Prince

Wie is 3rd Eye Girl?

Als er de afgelopen twee maanden één vraag was die op de lippen van iedere oplettende Princefan brandde, dan was het “Wie is 3rd Eye Girl?” Een internetpersonage dat Princemateriaal lekt, dat was duidelijk. Maar het hoe en waarom? Het liefst zouden ze iedereen die ze de hele dag tegenkwamen bij hun schouders willen pakken en door elkaar willen schudden tot deze enige waardevolle informatie zou loslaten. Het ongewisse maakte ze krankzinnig. Bestaat dit geheimzinnige meisje echt of is ze een verzinsel van Prince? Is dit een heuse internetcampagne, verzonnen door die ene artiest die altijd bij hoog en laag heeft beweerd dat het internet niets voorstelt? Is dit een nieuw bandlid? Inmiddels zijn al deze vragen ruimschoots beantwoord, maar scheppen zij nog altijd verwarring. De feiten op een rij.

YouTube kanaal

3rd Eye GirlHet begon in januari met een YouTube-kanaal met de naam 3rdEyeGirl waarop mondjesmaat Prince-video’s werden toegevoegd. Kleine fragmenten van repetities, flarden van liedjes, allemaal erg vaag. Een Twitter-account met dezelfde naam volgde en uiteindelijk ook een Facebook-pagina, allemaal voorzien van de mysterieuze omschrijving “International art thief. Everything you think is true.” Toen was er de videoclip voor ‘Screwdriver’, een nieuw nummer. Naar buiten gebracht door 3rdEyeGirl, en onmiskenbaar een officiële Prince-clip. Billboard magazine interviewde het popidool en vroeg naar de internethype. Prince reageerde geïrriteerd als altijd, ontkende alle betrokkenheid en zei zelfs dat zijn advocaten ermee bezig waren. Wie zijn geschiedenis met het internet kent, zal dit niet verbazen. Al jaren roept Prince dat het internet “dood is” (ja, echt), en dat het ongehoord is dat materiaal waar artiesten hard aan hebben gewerkt maar zo overal voor het grijpen ligt. Hij zou wel gek zijn als hij hier nu zelf gretig aan mee zou doen, toch? Billboard vroeg door. “Maar waarom prijkt er dan een 3rd Eye Girl-logo op het basdrumvel in de videoclip van ‘Screwdriver’?” Prince hield vol: dat is slechts een “in-joke that the girls in the band thought would be funny.” Hm. Ondertussen verschijnt op het 3rdEyeGirl YouTube-kanaal een video van Prince’ bassiste die in het Deens uitlegt dat ze ook niet weet wat er aan de hand is. Iemand loopt zijn fans hardhandig te mindfucken.

https://youtube.com/devicesupport

Website

Toen was er ineens de website 3rdeyegirl.com, waarop ‘Screwdriver’ officieel te koop was in de originele versie en een remix, alsmede een remix van het eerder uitgebrachte ‘Rock And Roll Love Affair’ en een compleet nieuw nummer: ‘Breakfast Can Wait’. De site is sindsdien regelmatig geüpdatet en laat geen twijfel meer bestaan over de man die er achter zit. Prince omarmt het internet, en wel met een briljant uitgevoerde, spannende campagne. Maar waar komt het idee voor het fictieve personage 3rd Eye Girl toch vandaan? Moeten we daar nog iets achter zoeken? Is het de bijnaam van Prince’ bassiste, aangezien we haar in het Deense filmpje zagen? De naam van het nieuwe album? Een codenaam voor het hele project?

Live Out Loud

Drie weken geleden kwam ook op deze vraag een antwoord, met de nieuwe single ‘Live Out Loud’. Hier horen we geen Prince, maar een heus damestrio met een nummer dat door hem is geschreven. De bandnaam? Juist. Is het goed? Mwah.

https://youtube.com/devicesupport

Muzikantschap

3rd Eye Girl is dus het nieuwe project van Prince. Een zelfstandige meidengroep, maar ook zijn nieuwe begeleidingsband. Hand in hand met de single ‘Live Out Loud’ kwam een video waarin de dames zichzelf even netjes voorstellen. Dat de Amerikaanse Hannah Ford (drums), de Deense Ida Nielsen (bas) en de Canadese Donna Grantis (gitaar) hun muzikale mannetje staan, bewijzen ze in onderstaande su-per-strakke video die deze week uitkwam. Geen wonder dat Prince hier zo geheimzinnig over deed, geen wonder dat hij muzikanten uit de hele wereld heeft verzameld. Dit is ontzettend goed.

Nieuw materiaal

Dus dit is Prince anno 2013, en dit is zijn nieuwe band. Maar nu over de muziek. De singles die het gezelschap tot dusver heeft uitgebracht zijn stillistisch gezien extreem uiteenlopend en maakten me nog niet direct wild, met ‘Live Out Loud’ als saaie dieptepunt. ‘Breakfast Can Wait’ is een heel erg fijne uitzondering. Hier horen we een zwoele, suggestieve, sexy Prince die in de jaren 80 ingevroren lijkt te zijn om dit jaar een hitsige track in te zingen alsof er niet al ruim 25 jaren verstreken zijn. Waar het hele 3rd Eye Girl-avontuur op uitloopt is op dit moment nog onduidelijk, evenals Prince’ plannen om met een volwaardige plaat te komen. Misschien zijn de recent verschenen nummers experimenten en is hij nog op zoek naar een vorm. Maar Prince kennende betwijfel ik dat en heeft hij al een gedetailleerd pad voor 2013 uitgestippeld. Wat het ook moge worden, laten we hopen dat hij het sexy houdt. Want godallemachtig, wát is ‘Breakfast Can Wait’ een lekker nummer.

Tags: , , , , , , , ,

-->