nummer van 16/03/2013 door

‘Seabird’ van The Alessi Brothers

Een tweeling zingt hetzelfde

alessi brothers / seabird

Hebben eeneiige tweelingen precies dezelfde stem?

Een eeneiige (ook wel monozygote) tweeling ontstaat wanneer bij een van de eerste celdelingen na de bevruchting van een eicel twee losse gropjes cellen ontstaan waar aparte embryo’s uit groeien. Het DNA van die twee embryo’s is hetzelfde – ze zijn dus genetisch gelijk. Maar dat wil niet per se zeggen dat de embryo’s identieke kleuters, tieners of opa’s en oma’s blijven. De omgeving waarin tweelingen opgroeien, samen of van elkaar gescheiden, kan van grote invloed zijn op de ontwikkeling van het individu, naast het feit dat eeneiige tweelingen vaak gespiegelde eigenschappen, gewoontes en zelfs organen hebben. De conclusie: het hangt er allemaal maar net vanaf.

Bobby en Bill Alessi werden op 12 juli 1953 geboren in Long Island, New York. Een eeneiige tweeling. Van de eigenschappen en gewoontes (en organen?) die ze gemeen hadden, was muziek er in ieder geval één. In de loop van hun carrière namen ze een dozijn platen op, schreven ze nummers voor en met, onder andere, Paul McCartney, Elton John en Frankie Valli en specialiseerden ze zich later in het maken van jingles. Buiten een paar grote hits in de jaren 80 werden de broers geen echte muzikale supersterren zoals de namen met wie ze samenwerkten, maar bleven ze zeer actief en in de muziekwereld en maken ze tot op de dag van vandaag hun fans blij met live dvd’s en nieuwe albumuitgaves.

Alessi BrothersIn 1977 brachten de Alessi-broers ‘Seabird’ uit, een nummer dat zo’n uniek geluid heeft dat het moeilijk in een specifieke tijd te plaatsen is; het is net zoveel Beach House als buitenaards en jaren 70 tegelijk. Er lijken allemaal foutjes in te zitten (bijna valse noten, een onnodige ritmestop, volumeregelingen die niet constant blijven) die allemaal bijdragen aan de prachtige eigenaardigheid van het liedje. Maar het mooiste van ‘Seabirds’ is Billy en Bob die samen een nummer zingen. Dezelfde zanglijn, in dezelfde toonhoogte met dezelfde stembanden. En overal mooie, kleine nuances. Vrij van autotune-manipulaties is precies te horen wanneer Billy een noot net iets langer doorzet dan Bob, wanneer Bob zijn vibrato net iets meer aansterkt dan Billy, wanneer Billy zijn stem vlak voor die van zijn tweelingbroer laat breken en hoe die van Bob daarna op identieke wijze kraakt. In ‘Seabird’ horen we een echte poging van twee individuen die zo precies mogelijk hetzelfde uit hun keel proberen te laten komen. Pure samenzang, gedoopt in de intimiteit van twee mannen die meer op elkaar lijken en meer van elkaar weten dan wie dan ook op aarde.

De band Metronomy gaf ‘Seabird’ een plek op hun Late Night Tales mixtape. “Music and tales worth staying up for”. Mee eens. Ga het hier luisteren.

Tags: , , , , , , ,

-->