nummer van 14/03/2013 door

‘Antipope’ van The Damned

Had hij ons toch mooi te pakken

The Damned – Anti-Pope

Het duurde weliswaar nog een dag, maar onze eerste godsdienstles als havo-brugklassers kwam in zicht. We hadden er geen zin in. Maar op de katholieke middelbare school waar ik op zat, waar zelfs nog een heuse pater muziekles gaf, behoorde godsdienst tot het curriculum. Van tweedeklassers hadden we een tip gekregen om in ieder geval die eerste les onder suffe opdrachten, oefeningen en huiswerk uit te komen. Het klonk heel simpel: zodra meester Janssen de deur achter zich dicht had geslagen, moest iemand vragen hoe de paus wordt gekozen.

En het werkte. We volgden de raad van de tweedeklassers op en twee uur nadat de les was begonnen, kwamen we het lokaal weer uit: geen opdracht gedaan, geen woord zelf hoeven zeggen en alleen maar lui en achterover hangend geluisterd naar de leraar. We waren enigszins sufgeluld, maar we hadden hem toch mooi te pakken.

Witte rookwitte rook

Gisteren was er witte rook en werd de nieuwe paus aan de wereld voorgesteld: Paus Franciscus. Dat nadat een dag eerder de kardinalen zich hadden opgesloten in de Sixtijnse Kapel om uit hun midden de nieuwe katholieke leider te kiezen. Deze ronde is het snel gegaan en de kardinalen die zich verheugden op een langer exclusief samenzijn met Michelangelo’s werk zullen tevergeefs geprobeerd hebben het proces wat te vertragen.

Voor wie het ontgaan is: de nieuwe paus is een Argentijn, Jorge Mario Bergoglio. Waar de vorige paus een Duitser was en op tal van foto’s al siegheilend en in zijn nazi-uniform was te bewonderen, doken vlak na de bekendmaking van de nieuwe paus al de eerste foto’s op waar hij in de nabijheid is te zien van Jorge Videla. Deze oud-dictator van Argentinië is veroordeeld voor martelingen, ontvoeringen van baby’s en verdwijningen van politieke tegenstanders tijdens zijn bewind. Daarnaast wordt hij in verband gebracht met de moord op een bisschop die zich uitliet tegen zijn politiek. Videla zit sinds 1985 vast in gevangenissen of had huisarrest (met een onderbreking) en is veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid. De nieuwe paus zelf wordt ook in verband gebracht met de ontvoering en marteling van twee van zijn jezuïtische priesters.[1]

Condooms

Geloven in een God vind ik een persoonlijke keuze. Ik geloof er niet in, iemand anders wel. Prima. Ik kan zelfs wel genieten van de folklore die komt kijken bij bijvoorbeeld zo’n conclaaf. Maar een leider van een kerk die zich omfloerst uitspreekt tegen homoseksualiteit of tijdens een Afrikaanse reis het gebruik van condooms afkeurt (om twee recente voorbeelden te noemen), roept bij mij grote antikerkelijke gevoelens op. En als het dan mannen zijn die vroeger danwel verplicht of vrijwillig hebben geflirt met fascisten of in dit geval bloeddorstige dictators, worden die gevoelens alleen maar aangewakkerd. Net als mijn verbazing.

De nieuwe paus

De nieuwe paus

Hoe komt de katholieke kerk steeds weg met het naar voren schuiven van dit soort mensen? Waarom staan er tienduizenden mensen op Sint-Pietersplein te juichen als hij aan ons wordt getoond? Wat geloven die mensen? Dat deze man God vertegenwoordigt op Aarde? Iemand die misschien wel de andere kant opkeek toen er in zijn voortuin misdaden tegen de mensheid werden gepleegd? “I don’t dig that pope, no way”, zoals The Damned zingt in ‘Antipope’.

Toch wat geleerd

Dit was mijn tweede conclaaf en Franciscus is mijn derde paus. Net als deze ronde ergerde ik me groen en geel aan al die overmatige media-aandacht en uitleg over hoe een paus wordt gekozen. Iedereen weet toch dat die kardinalen onder de tachtig jaar oud moeten zijn en dat ze zich opsluiten in de Sixtijnse Kapel? En dat de kleur van de rook dankzij natte stro wit is als er paus is? Toch?

Vandaag begon het ineens te dagen waarom ik mij erger aan het hiaat in deze kennis bij anderen (behalve dan dat een groot deel van de wereld niet katholiek is). Die eerste les op de brugklas, het twee uur durende college van meester Janssen. Twintig jaar later weet ik nog steeds precies hoe de verkiezing van een paus in zijn werk gaat. Had hij ons toch mooi te pakken.

  1. [1]De Volkskrant

Tags: , , , ,

-->