nummer van 06/03/2013 door

‘Rapper’s’ Delight’ van The Sugarhill Gang

En toen was er hiphop

Sugar Hill Gang – Rappers Delight

‘Rapper’s Delight’ mag dan niet het allereerste rapnummer ooit zijn, maar het is zonder twijfel het eerste rapnummer dat er wereldwijd toe deed. Maar om nou te zeggen dat de heren van The Sugarhill Gang een pioniersrol toegeschreven kan worden… nauwelijks. Als een soort Backstreet Boys avant la lettre werd het groepje in 1979 bij elkaar gezet door gewiekste producers. Instrumenteel in de totstandkoming van dit alles was verrassend genoeg Debbie Harry van Blondie, die twee jaar na dato zelf een niet onverdienstelijke poging tot rappen deed met ‘Rapture’.

Blondie – Rapture

Good times

Want hoe ging dit precies? Harry nam Chic-gitarist Nile Rodgers mee naar een hiphop-evenement, waar zij kennis maakten met rappers “Big Bad Hank” Jackson, Mike Wright, en “Master Gee” O’Brien. Hiphop was toen nog weinig meer dan een stel jongeren met een ghettoblaster op een stoep, die elkaar breakdance-kunstjes leerden. Het gezelschap had een goede klik met elkaar, en het duurde niet lang voordat de rappers het podium bestormden toen Chic en Blondie met The Clash optraden in New York. Tijdens Chics ‘Good Times’ ontstond een heuse freestyle-sessie. Een week later kwam Rodgers in een lokale discotheek en hoorde daar de baslijn van zijn ‘Good Times’ schaamteloos gekopieerd worden in een rapnummer. Het was een vroege versie van ‘Rapper’s Delight’. Hij overwoog een rechtzaak, maar zag er van af. ‘Rapper’s Delight’ is tot op de dag van vandaag een van zijn favoriete nummers. Bij een dergelijk statement vergeet hij uiteraard niet om zijn eigen genialiteit ook even te benadrukken:

As innovative and important as “Good Times” was, “Rapper’s Delight” was just as much, if not more so.

Chic – Good Times (DIVA RADIO www.deevaradio.net)

Flink zweten

Het idee van ‘Rapper’s Delight’ kwam echter niet van de Sugarhill Gang-heren zelf, maar van producer Sylvia Robinson, die tijdens de freestylesessie ineens het licht zag. Aanvankelijk zocht ze naar andere rappers (Jackson, Wright en O’Brien waren niet bepaald de besten van New York), maar destijds waren er maar weinig rappers überhaupt geïnteresseerd om een studio te betreden, laat staan in opdracht van een gladde producer. En dus kwamen de heren uiteindelijk dan toch in aanmerking. Misschien maar goed ook, want heel ‘Rapper’s Delight’ werd in één take opgenomen. Flink zweten, vooral voor de achtergrondmuzikanten, want het gebruik van samples en loops was er in 1979 nog niet bij. De zeventienjarige bassist Chip Shearin had de twijfelachtige eer om voor 70 dollar een kwartier lang dezelfde baslijn te spelen, zonder ook maar één foutje te maken.

The drummer and I were sweating bullets because that’s a long time. And this was in the days before samplers and drum machines, when real humans had to play things. … Sylvia said, ‘I’ve got these kids who are going to talk real fast over it; that’s the best way I can describe it

The Ketchup Song

Al dat zweet bleek ergens goed voor: ‘Rapper’s Delight’ werd een wereldhit en Shearin mocht blijven als bassist om zijn harde werk terug te verdienen met goedbetaalde optredens. Maar het effect van het nummer reikt uiteraard een miljoen mijlen verder dan alleen het lot van Shearin: de single maakte de weg vrij voor jonge rappers om zelf ook naam te maken. Een heel nieuw genre werd geïntroduceerd aan de wereld en anno 2013 kan menig liefhebber de openingszin “I said a hip hop the hippie the hippie to the hip hip hop, a you don’t stop” nog steeds moeiteloos meerappen. Eind goed al goed, zou je zeggen, behalve dat er toch een kleine smet op het nummer zit. Het Spaanse meidentrio Las Ketchup gebruikte het als blauwdruk voor één van de slechtste nummers allertijden: ‘Asereje (The Ketchup Song)’. Het verhaal is dat hun producer als dj werkte in een lokale discotheek, waar iemand ‘Rapper’s Delight’ aan wilde vragen maar de tekst niet kende. De Spaans aandoende fonetische klanken die hij uitstootte inspireerde de dj tot het maken van ‘The Ketchup Song’. Tja, ook zo kun je een hit scoren.

Las Ketchup – Asereje *The Ketchup Song* [English Version] [720p HD]

Tags: , , , , , , , , , ,

-->