nummer van 04/03/2013 door

‘Have Love Will Travel’ van The Sonics

Een vergeten held van de rock ‘n’ roll

https://youtube.com/devicesupport

Grote namen uit de geschiedenis van rock ‘n’ roll? Dan denk ik aan Elvis natuurlijk en Jerry Lee Lewis. Die hadden de mosterd natuurlijk bij Chuck Berry en Little Richard vandaan. Oh, en ik weet nog een goede. Richard Berry. Wacht eens even Kris… Richard Berry? Dat klinkt alsof je nog teveel aan Chuck Berry en Little Richard dacht en dan hun namen per ongeluk hebt samengevoegd. Dat is niet zo. Vertrouw me maar, want Richard Berry mag dan misschien niet zo’n klinkende naam zijn, hij is wel verantwoordelijk voor één van de belangrijkste rocksongs in de geschiedenis.

Die eerder genoemde grote namen kennen we allemaal van hun grote hits. De reden dat velen Richard Berry niet kennen, is omdat zijn grootste hit bekend is geworden door The Kinsgmen, een beatband uit Portland. Weet je al welk nummer ik bedoel? Nee, dan geef ik je nog een hint. Het nummer is onderwerp van onderzoek geweest door de FBI. En hoewel het nummer nog geen drie minuten lang is, hebben FBI-agenten er wel honderdnegentien pagina’s dik verslag over geschreven.

Een tip voor de notenlezers onder jullie

Een tip voor de notenlezers onder jullie

Nog een laatste tip:het zou het tweede meest gecoverde nummer aller tijden zijn (na ‘Yesterday’ van The Beatles). Niet alleen The Kingsmen, maar ook Bruce Springsteen, Motorhead, Blondie, Barry White en Toots & The Maytals hebben zich aan een eigen versie gewaagd. Radiostation KFJC speelde in 1983 alle 823 (ja: ACHTHONDERDDRIEËNTWINTIG) tot dan toe bekende versies van het nummer van Richard Berry. De uitzending duurde maar liefst drieënzestig uur.

Natuurlijk heb ik het over ‘Louie Louie’. Berry was geen rock ´n´ roller, maar een doowopzanger zoals je hieronder kan horen. Als je echter ziet wie het nummer allemaal gecoverd heeft en in welke stijlen deze tijdloze klassieker allemaal bewerkt is, dan verdient Berry op zijn minst een eervolle vermelding in de analen van de rockgeschiedenis.[1]

RICHARD BERRY Louie Louie 1957

En dat Nummer van de dag dan?

Een coverversie die ik nog niet genoemd heb, is dan mijn artiest van de dag, The Sonics, net zoals The Kingsmen een beatgroep uit het noordwesten van de V.S. Hun versie van ´Louie Louie´ werd na die van hun collega´s uit Portland opgenomen en kende minder succes.[2] The Sonics hoorden blijkbaar wel wat in het werk van Richard Berry, want ook ‘Have Love Will Travel’ is een nummer van hem. Ook hier herhaalt de geschiedenis zich (doch niet in dezelfde mate). Net zoals The Kingsmen de definitieve versie van ‘Louie Louie’ uitbrachten, deden The Sonics hetzelfde voor ‘Have Love Will Travel’. De intro met die smerige fuzzgitaar, zanger Gerry Loslie die af en toe flink de bocht uit vliegt en die stoterige saxsolo geven het nummer een gevoel van wanhoop dat ik in het origineel mis. Je kunt wel liefelijk zingen dat je wilt reizen voor je liefje Berry, maar die schreeuwende Loslie geloof ik eerder.

Eind goed, al goed

Ik wil Richard Berry niet teveel afvallen hoor. Het is al erg genoeg dat anderen groot zijn geworden met zijn hits terwijl weinigen zijn naam kennen. Gelukkig is het niet allemaal voor niets geweest. Al het zo wel kunnen aflopen, want in 1959 had Berry de rechten van ‘Louie Louie’ verkocht om zo zijn bruiloft te kunnen betalen. Het is me trouwens niet duidelijk of hij heeft moeten reizen om zijn bruid het ja-woord te kunnen geven. In ieder geval, blijkbaar had Richard Berry toch nog een vinger in de Louie-pap, want toen een frisdrankmerk het nummer wilde voor een reclame, moest het de toestemming van de componist krijgen. Berry, die van een uitkering leefde en bij zijn moeder in woonde, kreeg van een advocaat te horen dat hij de rechten terug kon verwerven. De uitgevers kwamen tot een overeenkomst en maakten van Richard Berry een grotendeels vergeten, maar in ieder geval rijkelijk beloonde held van de rock ‘n ‘ roll.

  1. [1]Op Wikipedia vind je een onvolledige lijst.
  2. [2]The Kingsmen stonden in 1963 zes weken op nummer twee in de Billboard Hot 100 met ‘Louie Louie’

Tags: , , , , , ,

-->