nummer van 03/03/2013 door Thijs Schrik

‘You (Ha Ha Ha)’ van Charli XCX

Eigenzinnige popmevrouw lacht jou hard uit

Onze gastblogger van vandaag is dagelijks met muziek bezig en doet non-journalistieke dingen bij NRC Media. Als het om muziek gaat kijkt hij graag vooruit. Het is misschien dan ook niet verrassend dat hij tussen de bedrijven door in de gaten houdt wat hip is. En wát vindt Thijs Schrik op dit moment dan eigenlijk hipper dan hip? Je leest het hier. 

Charli XCX – You (Ha Ha Ha) [Official Video]

Trieste liedjes over verbroken relaties zijn fijn. Iedereen heeft na een teleurstellende ontwikkeling in zijn of haar liefdesleven wel eens zin gehad om jankend met een muur te knuffelen terwijl Cat Power over de speakers klinkt. Aan de andere kant kan het einde van een relatie het beste zijn wat je overkomt. Iemand die wel raad weet met het beschrijven van deze kant van de medaille is Charlotte Aitchison, beter bekend als Charli XCX.

Charli schreef ‘I Love It’ voor Icona Pop, één van de meest euforische break-up liedjes die ik ooit heb gehoord. Ook in haar eigen werk pakt ze voormalige geliefden hard aan. Op haar meest recente single ‘You (Ha Ha Ha)’ zingt ze over een ex op een manier waar gevoelige singer-songwriters veel van kunnen leren (Tom Odell, ik kijk vooral naar jou).

In dit nummer maakt de zangeres gehakt van een stomme jongen omdat hij… eh… stom is. Ze laat er geen twijfel over bestaan wie de fout inging. “You, you lied. Ha ha ha. I was right. All alone. You’re dumb, you’re dumb, you fucked it up.” Morrissey this is most definitely not.

Charli XCXDansen in een wapenfabriek

Een jaar geleden zag ik Charli in de kleine zaal van de Melkweg. Ze stond in het voorprogramma van Sleigh Bells en had een afwachtende zaal voor zich staan, zoals dat meestal gaat. Dit deerde haar allerminst, ze ging tekeer op het podium alsof ze de headliner van de avond was. De wilde bewegingen deden meer dan eens aan Robyn denken, een vrouw die ongetwijfeld een inspiratiebron voor XCX is.

Die zelfverzekerde persoonlijkheid horen we terug op ‘You (Ha Ha Ha)’. Ze lacht die slechte ex recht in zijn gezicht uit. Gewoon, omdat het kan. In de clip zien we haar dansen in een wapenfabriek met een groep vriendinnen, allemaal gekleed in kleurige rave-outfits. De video past helemaal in een tijdperk waar elk shot materiaal moet zijn voor een gifje.

Thuis in 2013

Leuk en aardig natuurlijk, dat bashen van een ex. Een goed liedje heb je er nog niet mee. Charli mag dan een eigenzinnige dame zijn die elke dag op de Tumblr reblog-knop drukt, ze weet wat de regels van popmuziek zijn. Ze komt met een groots refrein dat na één keer luisteren in je kop geramd zit. Gooi er een Gold Panda sample overheen en je hebt een perfect nummer.

In deze post-Mumford & Sons-wereld krijgen we veel brave muziek over ons heen die twintig jaar geleden ook al op Radio 2 zou passen. Dat geeft niet, er zal altijd behoefte zijn aan muzikanten die een plaat opnemen in een blokhut terwijl ze biologische wortelsoep eten met hun eigen tranen erin. Zolang er daarnaast maar acts blijven bestaan die vooruit kijken. Charli XCX hoort absoluut thuis in 2013. Om de tekst van het vandaag besproken nummer maar eens te parafraseren; you are old school, she is on the new shit.

Tags: , , , , , , , , ,

-->