nummer van 01/03/2013 door

‘Born Bad’ van Mallory Knox (Juliette Lewis)

Wie maakt dit liedje nou eens een keer af?

Juliette Lewis from NBK Born Bad

Wie de film Natural Born Killers (1994) al een aantal keer heeft gezien, verheugt zich keer op keer weer op bovenstaande scène en de hel die er op volgt. Als er buiten Kubricks A Clockwork Orange (1971) één film bestaat die geweld op zo’n kunstzinnige manier verheerlijkt dat zelfs de meest vrome dominee uit Staphorst zin krijgt om te rellen, dan is het wel deze.

Want wat gebeurt er? Wanneer het supercop Jack Scagnetti in de film eindelijk is gelukt om seriemoordenaars Mickey en Mallory Knox achter tralies te zetten, breekt de pleuris pas echt uit. Door een slimme list breekt het tweetal uit hun cel, veroorzaakt een afschuwelijk grote rel onder de gevangenen, waarbij geen cipier wordt gespaard, ontsnapt uit de gevangenis samen met een journalist die het hele spektakel op video vastlegt, en vermoordt hem live op het journaal. Jack Scagnetti mag dit alles zichzelf aanrekenen, want hij begaat een klassieke fout: hij wordt verliefd op de crimineel die hij achternazit. Dat gegeven is tijdens de hele film al subtiel aanwezig, maar de vlinders in zijn buik beginnen in bovenstaande scène pas echt te vliegen. De oorzaak? Hoe kan het ook anders: muziek. Mallory, gespeeld door Julliete Lewis, heeft de blues. De blote-voeten-op-een-ijskoude-betonnen-vloer-blues. De achter-de-tralies-blues. De mijn-cel-is-heel-ver-weg-van-de-cel-van-mijn-grote-geliefde-blues. En dus zingt ze de blues, a cappella, en ontzettend mooi. “I guess I was born, naturally born, born bad.”

Scagnetti ziet het tafereel aan door het kleine raampje van de kamer waarin Mallory gevangen zit, en wordt tot over zijn oren verliefd. Als een schipper die verleid wordt door de sirene van Lorelei is hij machteloos tegen haar gezang. Ik denk wij allemaal wel. Na deze scène vindt Scagnetti de moed om de deur open te doen en naast Mallory op bed te gaan zitten, waarna ze hem genadeloos in elkaar trapt. Mickey is ondertussen al uitgebroken en komt zijn liefje halen. Een intense zoen volgt. Klote voor Scagnetti, maar ook voor ons. Van ‘Born Bad’ mochten we namelijk nooit meer dan de veertig seconden horen die in de film gepropt zijn. En dat is een doodzonde. Dat vonden sommige muzikanten ook, en dus deden zij moedige pogingen om de zang van Juliette Lewis te samplen en een volwaardige versie van het nummer te maken. Dat klinkt over het algemeen, helaas, nergens naar. De ene poging is nog triester dan de andere. Neem nou krampachtig in elkaar geknipenplakte hiphop van Eligh & Amp Live.

https://youtube.com/devicesupport

Nee, aan dat soort remixes hebben we niets. Aan een cover ook niet. Eigenlijk nemen we alleen maar genoegen met een langere a capellaversie, gezongen door Juliette Lewis zelf. Volgens Google bestaat die ook, althans, waarschijnlijk niet a capella, maar uitgevoerd door Juliette & The Licks, de rock ’n roll band waarmee de actrice een aantal jaar geleden de podia onveilig maakte. Na hard zoeken vinden we zelfs een volledige songtekst:

One way or the other
I’m a bad brother
Word to the mother fucker
I’m a bad brother

Born bad, Born bad
Its such a sin
Born bad
Its such a sin
I guess I’m born naturally born bad

One way or the other
I’m a bad brother
Word to the mother fucker

Don’t wanna be born bad
Most fun I’ve never had
You know its such a sin
I’ll never be the same again
I’m naturally born to be
Bad as a girl can be
You know its such a sin
I’ll never be the same again

Toch heb ik mijn bedenkingen. De tekst lijkt een samenraapsel van de scène uit de film, fragmenten van Blondie-teksten en hier en daar een vleugje N.W.A. Bovendien is van een opname nergens iets te vinden. Betreft dit een eenmalige live-uitvoering, waarbij de tekst door een oplettende fan vlug is neergepend? Of zwerft er ergens echt een volwaardige versie van ‘Born Bad’ rond? Mocht het zo zijn, ik houd mij uiteraard aanbevolen.

Tags: , , , , , , ,

-->