nummer van 26/02/2013 door

‘Dropped’ van Atoms For Peace

Waar machines ophouden en mensen beginnen

Afgelopen vrijdag lag Amok dan eindelijk in de winkels, de plaat waar de muziekliefhebbende wereld al jaren naar uitkeek. Nou ja, bijna de hele wereld dan want ik was eerlijk gezegd glad vergeten dat Radioheads Thom Yorke met dit project bezig was. De oorsprong van Atoms For Peace ligt dan ook al weer even achter ons, om precies te zijn bij Yorkes soloplaat The Eraser uit 2006. In 2009 bracht hij die nummers naar de podia met een speciaal daarvoor bij elkaar gezochte begeleidingsband. Ik keek aanvankelijk wat vreemd op dat Flea van de Red Hot Chili Peppers hier deel van uitmaakte, want ik kon me zo snel niets voorstellen bij een funked up versie van Radiohead. Maar nadat ik wat livebeelden op YouTube zag bleek daarvan weinig sprake en deed Flea vooral netjes wat Yorke hem vertelde te spelen.

Ego’s die kleiner zijn dan de muziek

Dat klinkt weinig uitdagend voor een bassist van zijn allure, maar wie de beelden heeft gezien van de concerten destijds weet dat het een ambitieus project was, waarbij er veel van de muzikanten gevraagd werd. The Eraser was een album waarop Yorke zijn liefde voor elektronische muziek eens flink de vrije loop kon laten, wat nogal een uitdaging was om live te gaan spelen. Naast Flea en Yorke bestond de band uit Radiohead-producer Nigel Godrich op toetsen, drummer Joey Waronker (Beck, R.E.M.) en multi-instrumentalist Mauro Refosco. Niet het minste gezelschap dus.

Thom Yorke en Flea

Thom Yorke en Flea

Het idee om met die liveband een studioplaat op te nemen had het recept kunnen zijn voor een wisselvallige plaat, die onder het gewicht van de ego’s van de verschillende leden gedoemd was uit balans te raken. Maar misschien is het wel juist doordat de band in eerste instantie bij elkaar kwam om Yorke te begeleiden, dat Amok nu zo’n bevredigende plaat is geworden. Want hoe je het ook wendt of keert, aan het album is overduidelijk te horen dat Yorke hier aan het roer staat. De band ging dan ook direct de studio in na een korte tour waarbij Yorkes nummers van The Eraser werden gespeeld. In slechts drie dagen werd al het materiaal opgenomen, waarvan uiteindelijk Amok gedestilleerd werd.

Details, details en nog eens details

In een interview met Rolling Stone vertelde Yorke over zijn filosofie achter deze plaat: “One of the things we were most excited about was ending up with a record where you weren’t quite sure where the human starts and the machine ends.” Mooie woorden, maar ogenschijnlijk onmogelijk om te realiseren. Gek genoeg, is dat nu juist precies wat Amok wel is geworden. Natuurlijk, het geluid van een gitaar laat zich makkelijk herkennen, maar je vraagt je wel steeds of een bepaalde riff nu net zo is ingespeeld zoals je ‘m hoort, of dat Godrich wat losse lijntjes onopvallend aan elkaar heeft zitten knopen. Vooral op het gebied van ritme is deze plaat één grote ontdekkingstocht. Dat Yorke geniale beats uit z’n laptop weet te toveren is geen geheim, maar de combinatie met een drummer en percussionist zorgt voor een diepgang zoals we op dat vlak nog niet vaak bij Radiohead of op The Eraser hoorden.

Atoms For Peace AmokOp papier doet dit project vrezen voor een geforceerd potje moeilijkdoenerij, maar het is zonder meer net zo toegankelijk als muzikaal uitdagend en fascinerend. Het is te horen dat alle muzikanten zich hebben opgesteld in dienst van de muziek, waardoor al die krankzinnige ideeën uiteindelijk in de vorm van verrassend pakkende liedjes zijn gegoten. Vooruit, het is geen plaat die je na één keer luisteren al van begin tot eind meeneuriet maar de balans is sterker dan je zou verwachten. Het nummer van vandaag is daar een perfect voorbeeld van. Hypnotiserend synths waarover Thom Yorke voorzichtig wegdroomt en dan op 1:19 ineens die baslijn van Flea die alles aan de grond nagelt, om het nummer zo ineens van een interessant idee tot een goed liedje te maken. Ondertussen gebeurt er op de achtergrond nog veel meer. Van gekke stemmetjes die onverwacht opduiken tot wringende tegenritmes, maar dat is allemaal veel leuker om zelf te ontdekken dan hier te lezen. Luister de plaat veel en bij voorkeur op zoveel mogelijk verschillende manieren, want over de speakers van je autoradio kunnen sommige nummers echt compleet anders klinken dan door een goede koptelefoon.

Tags: , , , , , , ,

-->