nummer van 22/02/2013 door

‘Midnight Train To Georgia’ van Gladys Knight & The Pips

Beste achtergrondkoor ooit.

(1973) Empress Gladys & The Pips "Midnight Train To Georgia"

Sinds Sylvana Simons deze week het stemsysteem van de Radio 6 Zwarte Lijst officieel opende, maakt menig soul-, jazz-, R&B- en blues-fan zichzelf weer horendol van de keuzestress. Nina Simone moet er in, daar is jaren geleden al consensus over bereikt. Aretha Franklin ook, evenals Otis Redding.[1] Maar dan wordt het vaak stil. Stel, je mocht maar tien artiesten kiezen die wat jou betreft niet mogen ontbreken in de canon van de zwarte muziek? Onenigheid alom. Genoeg reden voor de sympathieke redactie van State Magazine om zich middels een heuse campagne hard te maken voor een hoge positie van Jay-Z. Maar ook innerlijk is het benoemen van je favorieten altijd een hele worsteling. Zo’n lijst is natuurlijk iedere dag nét een beetje anders, evenals de nummers die op dit blog iedere dag tot beste nummer ooit! uitgeroepen worden.

Vandaag zou in ieder geval Gladys Knight met haar Pips hoog in mijn lijstje komen. Natuurlijk is ‘Midnight Train To Georgia’ een heel mooi liedje dat precies balanceert tussen sentiment en een gezellige popmelodie, maar mijn keuze komt eigenlijk vooral door de visuele inbreng van The Pips in bovenstaande video. In drie minuten en veertien seconden bombarderen de heren zichzelf tot beste achtergrondkoor ooit, in ieder genre, achter iedere artiest, op ieder moment. De synchrone dansjes, de handklapjes, de onweerstaanbare glimlachjes … wauw. Enkele weken geleden complimenteerde ik Maurice & The Radiants om dezelfde criteria, maar The Pips walsen daar dansend en glimlachend overheen. Je kunt deze uitvoering eenvoudigweg niet bekijken zonder zelf ook breed te glimlachen. Oor tot oor. Verplicht. Eigenlijk zou je zélf het liefst lid van The Pips zijn, ik weet het zeker. Dat gevoel overkwam althans Jack Black, Ben stiller en Robert Downey Jr., toen ze een promotievideo mochten opnemen voor hun film Tropic Thunder uit 2008. Als het origineel van Gladys Knight met haar drie dansende helden je niet al euforisch genoeg maakt, dan doen deze komedianten nog een hilarische extra poging.

The Pips: Jack Black, Ben Stiller and Robert Downey Jr.

Dat die Pips zelf ook over de nodige dosis humor beschikten, bewezen zij in 1977 tijdens een uitzending van Richard Pryors eigen televisieshow. De groep, bestaande uit Gladys’ broer Merald Knight en twee willekeurige neven die nogal eens wisselden, traden op zonder hun leidster Gladys. Zonder schroom waagden zij zich aan dezelfde danspasjes als altijd, met onverminderde grijns en loepzuivere achtergrondharmonieën, alleen was er geen zangeres om de hoofdmelodie op haar te nemen. Het resultaat? Wederom grappig. Ook zonder frontvrouw hebben de neefjes genoeg charisma om overeind te blijven, een gave die lang niet iedereen gegund is. Dus, daar heb je het. Beste achtergrondkoor ooit.

The Pips (without Gladys Knight)

  1. [1]Zie hier de uiteindelijke lijst van 2012

Tags: , , , , , , , ,

-->