nummer van 20/02/2013 door

‘The Edge’ van David McCallum

Herontdekt dankzij Dr. Dre

David McCallum- The Edge

Acteur David McCallum was een heus tieneridool in de jaren 60, maar zal – zoals veel van zijn tijdgenoten – bij de jongeren van 2013 nog niet eens een piepklein belletje doen rinkelen. Toch is bijna iedereen wel bekend met zijn werk, zonder het misschien te weten. Niet dat de Amerikaanse hitserie waarin de Schotse acteur schitterde, The Man From U.N.C.L.E., nou zo’n klassieker is geworden, maar de populariteit die McCallum destijds met zijn acteertalent verwierf hielp hem wel om uiteindelijk genoeg steun te krijgen voor zijn andere grote hobby: de muziek.

The Man From U.N.C.L.E.

David McCallumVoor het zover mocht zijn, had McCallum echter nog een hoop te bewijzen. Als het aan de bazen van Arena Productions lag, was de acteur namelijk nooit een grote ster geworden. The Man From U.N.C.L.E. was bedoeld als een serie waar collega Robert Vaughn als hoofdpersoon in zou schitteren, als sexy Amerikaanse spion in de koude oorlog (U.N.C.L.E. staat voor Uncle Sam). McCallum kreeg aanvankelijk een klein rolletje als de spion Illya Kuryakin aan de Russische zijde, een personage dat na een paar afleveringen de serie alweer zou verlaten. De acteur wist de weinige woorden die het plot hem gunde echter zoveel mysterie mee te geven, dat McCallum al binnen enkele episodes tot sekssymbool uitgroeide. Dit ondanks de overduidelijke vooroordelen die destijds tegen Rusland heersten. McCallum was blond, beatlesque, sexy, en een stuk brutaler en hipper dan de toch wat conservatieve Vaughn. De serie werd snel herschreven en McCallum werd een volwaardige tegenspeler. Amerika was gek op hem.

Muziek

Maar David McCallum kon meer dan alleen acteren. Om mee te kunnen liften op zijn succes, investeerde Capitol Records in vier platen die hij op zou nemen met producer David Axelrod. En dus doken David en David de studio in. Al snel bleek dat alleen McCallums kapsel iets weg had van The Beatles, want de muziek die hij schreef was veel te moeilijk voor de grote markt. Hij was klassiek geschoold, multi-instrumentalist, maar zong nooit. En dus werden de vier albums stuk voor stuk gevuld met knappe instrumentale nummers. Soms bewerkingen van bestaande liedjes, soms eigen materiaal. De platen verkochten nauwelijks, maar Capitol vond het wel prima.

Dr. Dre

Een van de nummers die McCallum schreef, ‘The Edge’, zou echter veel meer op gaan leveren dan iemand toen voor mogelijk had gehouden. Luister eens naar het begin van het nummer van vandaag en geef jezelf een klap als je het niet herkent. Juist, Dr. Dre’s monsterhit ‘The Next Episode’ uit 2000 leunt volledig op een slim gekozen sample van ‘The Edge’ en dus was het ruim veertig jaar na dato nog katsjing! voor het duo David en David.

Dr. Dre – The Next Episode ft. Snoop Dogg, Kurupt, Nate Dogg

Andere samples

Dre was lang niet de enige muzikant die zich waagde aan ‘The Edge’, maar hij was wel bijna de eerste. Alleen zijn hiphopcollega’s van Missin’ Linx waren hem voor, met hun nummer ‘M.I.A.’ uit 1998.

Missin Linx – M.I.A.

Het gebruik van ‘The Edge’ beperkt zich niet tot het hiphopgenre. Ook de Britse Lo Fidelity Allstars gingen er mee aan de haal. De oplettende luisteraar hoort dat nummer van de dag-favoriet Greg Dulli de zang voor zijn rekening neemt in het fantastische ‘Somebody Needs You’.

Dulli: Somebody Needs You

David McCallum nu

En zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen. Op whosampled.com vind je een uitgebreide lijst, inclusief audiofragmenten en beschrijvingen. Je zou zeggen dat de man inmiddels uitgebreid zit te rentenieren van al die binnenstromende royalties, maar David McCallum werkt op zijn tachtigste nog steeds, als acteur. Inmiddels heeft hij alweer tien jaar een rol in de serie NCIS als Dr. Donald “Ducky” Mallard. Daar speelt hij uiteraard eerder een wijze oude man dan een sekssymbool, maar de werkethiek van de acteur is bewonderenswaardig. Muzikaal heeft hij sinds de jaren 60 dan weer minder van zich laten horen. Mocht hij onverhoopt toch weer de kriebels krijgen, dan raad ik de man ten zeerste aan om aan het werk te gaan als hiphopproducent. Die beat van ‘The Edge’ smaakt naar meer.

Tags: , , , , , , ,

-->