nummer van 18/02/2013 door

‘The Rise of the Ghostface Killah’ van Ghostface Killah

Younge doet de ster van Ghostface verder rijzen

Ghostface Killah & Adrian Younge – "The Rise of the Ghostface Killah"

“Ghostface, catch a blast of a hype verse.” Vraag me om één zin uit Enter The Wu-Tang, het invloedrijke debuutalbum van Wu-Tang Clan te noemen en dit is waarschijnlijk mijn antwoord. Ghostface, voor zij die het niet weten, verwijst naar Ghostface Killah, één van de mc’s van de Wu. Ghost neemt ook meteen het eerste couplet van de plaat voor zijn rekening, maar ondanks dat hij snel aan bod komt, heeft Tony Starks (nog een pseudoniem van de rapper wiens echte naam Dennis Coles is) geen heel prominente rol op een van de beste hip hopplaten aller tijden. Vijf of zes verses rapt hij, veel meer zullen het er niet zijn.

Toch is Ghostface Killah ondertussen uitgegroeid tot mijn favoriete lid van Wu-Tang. Ondanks dat het negenkoppige collectief door velen gezien wordt als één van de beste rapgroepen aller tijden, heeft Wu-Tang Clan een beperkt oeuvre. Met vijf platen in twintig jaar tijd word je niet de beste ooit lijkt me. Toch was dat van meet af aan de bedoeling. “Domination. The Wu got something that I know anybody wanna hear,” antwoorden de heren op de vraag wat hun ultieme doel is. Die dominantie, die hebben ze ondertussen bereikt, niet (enkel) door die vijf Wu-Tang platen, maar vooral de leden uit te laten zwermen als een troep Killa Bees.[1] De discografie van Wu-Tang mag dan wel beperkt zijn; de lijst van soloprojecten is indrukwekkend.

Verdeel en heers. Zo bouw je een hiphoprijk op.

Verdeel en heers. Zo bouw je een hiphoprijk op.

Het is op deze soloalbums dat Ghostface Killah zijn talent pas echt op de voorgrond liet komen. Ghost kreeg veel lof voor zijn bijdrage aan Only Built 4 Cuban Linx … van Wu-collega Raekwon en leverde zelf met Ironman, Supreme Clientele en Fish Scale een paar van mijn favoriete platen van Wu-Tangartiesten af. Ik wil niet teveel woorden vuil maken aan deze albums. Ik hou gewoon van de snelle, directe raps van Ghostface Killah en zijn samplekeuze is ook altijd uitmuntend. Ook op Apollo Kids, zijn laatste release uit 2010 was het gewoon weer raak.

https://youtube.com/devicesupport

Toen een half jaar of wat terug het nieuws naar buiten kwam dat Ghost met nieuw werk bezig was en daarvoor de hulp van producer Adrian Younge had ingeroepen, was ik dan ook uitermate nieuwsgierig en enthousiast. Younge kreeg de afgelopen jaren overal, dus ook op dit blog, uitvoerig lof toegezwaaid voor de Black Dynamite soundtrack, Something About April en voor zijn samenwerking met Delphonicszanger William Hart. Het resultaat van de samenwerking tussen Ghost en Younge maakte me nieuwsgierig omdat Younge geen voor de hand liggende producer is als je kijkt naar het eerdere werk van de heren. Younges muziek is veelal subtiel en minder afhankelijk van vette hooks en bombastische samples. Op Valentijnsdag kwam het lange wachten ten einde, deels tenminste, want er werd een eerste nummer vrijgegeven.

‘The Rise of the Ghostface Killah’ laat zien dat de twee elkaar hebben gevonden. Het werk van Young heeft vaak een valserige, ijle sound, iets waardoor Enter The Wu-Tang (door het gebrek aan geld voor een goede studio) voor mijn part ook anders kon zijn, kon opvallen. De drums schuifelen wat op de achtergrond en een gitaar speelt wat bibberende geluidjes. Younge geeft Ghostface alias Tony Starks alias Ghostdeini the Great alle ruimte om zijn agressief rijmende zelf te zijn. Zowel Ghost als Younge hebben het hem weer geflikt. Ik kan echt niet wachten tot april, wanneer 12 Reasons To Die, een soundtrack voor een fictieve kungfufilm, uitkomt.[2]

  1. [1]De killer bee-metafoor wordt vaak gebruikt. ‘Clan In Da Front’, een nummer op Enter The Wu-Tang, begint met het gezoem van bijen (een sample van ‘Honey Bee‘ van The New Birth) en Wu-Tang Killa Bees: The Swarm is een verzamelalbum met daarop naast solowerk ook nummers van bevriende artiesten.
  2. [2]En ik hoop dat de twee ook hier samen gaan op toer gaan zoals ze dat in de V.S. doen met Younges band Venice Dawn, want zoals je hier al eerder kon lezen, geeft dat vuurwerk.

Tags: , , , , , , ,

-->